USA moc neprověřují, koho ve světě vyzbrojují. NY Times odhalil rizika speciálního programu

Americké síly pro speciální operace (SOF) po celém světě platí, vyzbrojují a trénují nejrůznější spřízněné bojové frakce. Neověřují přitom ale, zda takové jednotky v minulosti neporušovaly lidská práva. Vyplývá to z oficiálních dokumentů, ke kterým se dostal list The New York Times.

Takzvané zástupné jednotky, které bojují po celém světě za zájmy Spojených států, hrají v americké zahraniční politice zvláště významnou roli. USA si vybírají napříč kontinenty spřízněné frakce, které zpravidla bojují proti skupině (například vládě či opozici), se kterou je Washington na nože.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opilí námořníci a kličkování kolem Ukrajiny. Trump na CNN bavil své příznivce víc než dřív

Za poslední dekádu využívaly Spojené státy zástupné síly například v africkém Nigeru, Kamerunu nebo Somálsku. List The New York Times se nyní dostal k dokumentům, které ukazují, že program vytváří určitá rizika, o kterých se dosud nevědělo.

Nedostatečné prověření?

Hlavním zjištěním, které vyplývá z uniklých dokumentů, je fakt, že Americké síly pro speciální operace nemusejí u spřízněných jednotek ověřovat jejich minulé vojenské aktivity, tedy zda například někdy v historii nepáchaly lidskoprávní přešlapy. Prověřování potenciálních spojeneckých jednotek se omezuje spíše na zjištění míry rizika, jakou frakce představují pro Spojené státy.

„Americká komanda platí, trénují a vybavují zahraniční partnerské jednotky a posléze je vysílají do akcí typu ‚zabij nebo zajmi‘,“ napsal list The New York Times. Už se ale neřeší, co takové jednotky dělaly před navázáním spolupráce a zda je taková spolupráce vůbec v souladu s hodnotami USA.

Je logické, že Spojené státy (ostatně jako kterákoli jiná globální velmoc) tak činí s cílem ochránit národní zájmy. Taktika zástupných sil tak zjevně nahradila někdejší snahu držet v pro USA klíčových zemích vlastní vojáky. Což dělal Washington například v Iráku nebo Afghánistánu.

„I když má tento strategický posun za cíl snížit riziko amerických ztrát a zabránit tomu, aby byli Američané vnímáni jako okupanti, trénování a vyzbrojování lokálních sil vytváří další rizika,“ uvedly The New York Times.

A všímají si toho už i v americkém Kongresu. „Musíme si být jistí, že netrénujeme zneužívající jednotky, které se pak stávají ještě více smrtícími a přiživují konflikty a násilí, které se my sami snažíme vyřešit. A to všechno začíná u prověřování všeobecných lidských práv,“ prohlásila kongresmanka a demokratka Sara Jacobsová.

Novináři informovali, že v kontextu zástupných sil USA provozují dva příbuzné programy, na které jde v součtu každý rok zhruba 115 milionů dolarů (2,5 miliardy korun). Součástí projektu byl i program na Ukrajině, který Američané stopli krátce před ruskou invazí. V současnosti se ale diskutuje o jeho restartu.

Také Rusko promítá v Africe své zájmy. Skrze žoldnéřskou Vagnerovu skupinu operuje například ve Středoafrické republice, Sýrii nebo Súdánu. Třebaže věrnost žoldáků Moskvě se údajně během války na Ukrajině drolí.

Tagy: