Hlásí se z Tanzanie, Srí Lanky nebo Sýrie. I Rusko má na Ukrajině své zahraniční žoldáky

Za zájmy Ruska bojují na Ukrajině stovky žoldáků ze zahraničí. Rekruti nejčastěji pocházejí z Afriky a Asie. Někteří z nich vyslyšeli volání Vagnerovy skupiny a vyměnili vězení za bitevní pole, jiní bojují pro peníze. Od začátku války jich měly na straně Ruska padnout téměř dvě stovky, informoval nezávislý list The Moscow Times.

Že zahraniční žoldáci bojují za Ukrajinu, se ví prakticky od začátku války. Za Kyjev dorazili bojovat vojáci z evropských států, Česka, ale i USA. Někteří z nich život na frontě mapují na sociálních sítích.

Už méně se ale mluví o tom, že také Rusko má ve svých řadách stovky, možná tisíce zahraničních žoldáků. Pocházejí přitom z docela jiných koutů světa než ti, kteří podporují Ukrajinu. Zatímco za Kyjev bojují muži ze Západu, Moskva zlákala rekruty z Afriky, Blízkého východu, bývalých zemí Sovětského svazu nebo exotických destinací Asie, napsal nezávislý list The Moscow Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský obranný val zatím drží. Ukrajincům dorazí klíčová zbraň možná příliš pozdě, píše BBC

Hlavní motivací zahraničních žoldáků, kteří se upsali ruské válce na Ukrajině, jsou peníze. Moskva nabízí vojákům měsíční plat v přepočtu kolem 50 tisíc korun, navíc láká na nejrůznější bonusy. Jak je to v realitě s placením, to je věc druhá.

Pro jiné rekruty znamená nástup do války paradoxně jedinou možnost, jak se dostat na svobodu. Vagnerovci, kteří paradoxně svou „dočasnou“ vzpourou způsobili Rusku o víkendu obrovské potíže, donedávna verbovali rekruty i v ruských věznicích, kde pobývají také lidé ze zahraničí. Někteří z nich se při Sophiině volbě – zůstat za mřížemi, nebo riskovat smrt na frontě – rozhodli pro nástup do paramilitární organizace.

To byl i případ muže jménem Nemes Raymond Taremo původem z Tanzanie, který měl přijít do Ruska v roce 2017, aby zde studoval. Dostal se ale do vězení za drogové delikty. Loni vyslyšel volání Vagnerovy skupiny. V prosinci na frontě padl.

„Když jsme chtěli získat od ruské ambasády více informací, odmítli nás s tím, že by to poškodilo vztahy Ruska s Tanzanií,“ sdělil pro The Moscow Times příbuzný Tarema.

Třetím nejčastějším důvodem narukování zahraničních žoldáků do ruské armády je názorová soudržnost s Ruskem. „Pozitivní vnímání Ruska je v některých částech Afriky, Asie i Jižní Ameriky mnohem vyšší než v Evropě nebo USA,“ míní Ivan Klyszcz, expert z Mezinárodního centra pro obranu a bezpečnost v estonském Tallinu.

Posila ze Sýrie

Žoldáci z Afriky mají často pocit, že Rusko hájí na Ukrajině jejich zájmy proti Západu. Kyjev vnímají jako spouštěč potravinové krize. Stejně tak někteří žoldáci nevěří, že Rusové na Ukrajině páchají válečné zločiny nebo útoky proti civilním objektům.

Podle dat ruského nezávislého média Mediazona padlo na Ukrajině za ruské zájmy nejméně 184 zahraničních žoldáků. Nejvíce rekrutů pochází z Afriky, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu nebo Tádžikistánu. Hlásí se ale dokonce i lidé ze Srí Lanky. V ruské armádě na Ukrajině zřejmě působí stovky zahraničních žoldáků, oficiální data však k dispozici nejsou.

Už loni v listopadu web Middle East Eye informoval, že na Ukrajinu se na straně Ruska dostalo až 500 syrských vojáků. Podle dostupných informací ale nikdy na frontě nebojovali. Moskva je zřejmě využila na ostrahu okupovaných území. Mimoto se také spekuluje, že se na Ukrajině pohybují vojáci z Íránu, který Rusko zásobuje drony.

Tagy: