Motor letadla vcucnul vozík s kufry, vše roztrhal na kusy. Incidentu přihlíželi cestující

Na americkém O’Harově mezinárodním letišti v Chicagu se ve čtvrtek došlo před zraky cestujících k neobvyklému incidentu – letadlo Boeing 787-9 do svého motoru vcucnulo vozík, který se používá k přepravě zavazadel, a na kusy ho roztrhalo. Cáry kufrů se pak rozptýlily po celé přistávací dráze. „Letadlo bylo vyřazeno z provozu,“ informovala společnost American Airlines v oficiálním prohlášení podle britského deníku The Daily Mail s tím, že nedošlo k žádnému zranění.

Na chicagské letiště ve čtvrtek přistál letoun okolo třetí hodiny odpoledne – mířil sem z londýnského letiště Heathrow. „Po bezpečném přistání hlásil let 47 společnosti American Airlines poškození motoru při najíždění k letištní bráně,“ uvedly aerolinky podle The Daily Mail. Ačkoli nikdo nebyl zraněn, nákladní vozík, který vnikl do pravého motoru, stroj vážně poškodil

ČTĚTE TAKÉ: Boeing duchů směr Praha a posádka v bezvědomí aneb Největší letecké neštěstí v řecké historii

Letecké vozíky se standardně používají k přepravě zavazadel a nákladu na letištích. Svědci události pro Aviation A2Z popsali, že jedno z nich vjelo mezi dvě popojíždějící letadla. Mezi terminál 3 a 5 pak mělo dojít k tzv. jet blastu. Jedná se o jev, při kterém dochází k rychlému pohybu vzduchu. Motory letadla jej způsobují při vzletu nebo těsně před ním. Jet blast tak může představovat jisté nebezpečí nejen pro lidi, ale i pro nezajištěné předměty a objekty – včetně stromů nebo střech budov.

Federální letecký úřad byl s nehodou obeznámen a její okolnosti momentálně prošetřuje. K události se vyjádřilo také Oddělení letectví v Chicagu. „Všech 283 cestujících i 12 členů posádky na palubě bezpečně z letadla vystoupilo. Provoz letiště nebyl nijak významně ovlivněn,“ napsalo podle deníku The Sun. Zdroje neuvádějí, kolik kufrů ve vozíku bylo a jaký je rozsah škod.

Společnost American Airlines letadlo odstavila a jeho stav podrobně zkoumá. „Bezpečnost je naší největší prioritou. Děkujeme členům našeho týmu za profesionalitu a našim zákazníkům za pochopení,“ uzavřely aerolinky v prohlášení.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Dramatické policejní pronásledování v Brně. Řidič ohrozil desítky aut, chtěl se vyhnout vězení

Tagy:
doprava dopravní nehoda Chicago letiště letecká doprava letecká společnost American Airlines Boeing vozík letecká nehoda Daily Mail USA Letiště London Heathrow produkty a služby katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události