Mrazivé přiznání na smrtelném loži: Otcova minulost vyrazila dceři dech, příběh popsala tisku

Více než padesát let se Thomas Randele, vlastním jménem Theodore Conrad, skrýval před spravedlností. Když mu bylo dvacet, provedl jednu z největších bankovních loupeží v dějinách Ohia a zmizel. Ani přes důkladné pátrání se nepodařilo kriminalistům muže dopadnout. O své skutečné identitě se svěřil až na smrtelné posteli své dceři. Ta se nyní rozhodla mluvit pro americkou CNN – prozradila, jak těžké pro ni i její matku bylo přijmout fakt, že jim jejich blízká osoba celý život lhala.

Dne 11. července 1969 se Theodore Conrad dostavil do svého zaměstnání – pracoval jako pokladník v Society National Bank v Clevelandu. Byl pátek, den předtím měl narozeniny, a tak se rozhodl si práci zpříjemnit a o přestávce si koupil láhev whisky a krabičku cigaret. Na konci dne pak vešel do trezoru, nenápadně nacpal 215 tisíc dolarů do papírové tašky a odešel od svého starého života.

ČTĚTE TAKÉ: Nejšílenější skutky Pabla Escobara: Terorismus, stavba vlastního vězení i kokainoví hroši

Banka se o loupeži dozvěděla až v pondělí, díky čemuž měl Conrad dvoudenní náskok. Během útěku stihl ještě své tehdejší přítelkyni poslat dva dopisy, ve kterých jí vyznával lásku a mylně se domníval, že se k ní za sedm let, kdy vyprší promlčecí lhůta, bude moci vrátit. Nakonec se tak ale nestalo a Conrada už ona ani jeho příbuzní nikdy nespatřili, napsalo zpravodajství CBS News.

Ve stínu událostí, jako bylo například přistání Apolla 11 s prvními lidmi na Měsíci, případ vychladl a brzy o něj noviny ztratily zájem. Vyšetřovatelé se sice dlouhé roky nevzdávali, ale veškeré informace o možném pohybu lupiče se ukázaly jako falešné.

Mezitím si Conrad už budoval nový život – začal vystupovat jako Thomas Randele a usídlil se v Lynnfieldu v Massachusetts, na předměstí severně od Bostonu, kde se odehrával jeho oblíbený film Aféra Thomase Crowna. Ve snímku z roku 1968 Steve McQueen vyprávěl o šviháckém milionáři, který pro zábavu vyloupil bostonskou banku. Tento film měl být podle úřadů pro Conrada velkou inspirací.

Vzorný otec a manžel

Na předměstí začal Conrad žít běžný život, našel si manželku, se kterou přivedl na svět dceru. Pracoval jako prodavač aut a ve venkovském klubu se věnoval hraní golfu. Ve volných chvílích pak chodil na fotbalové zápasy, miloval rychlá auta a trávil hodiny sledováním seriálu Námořní vyšetřovací služba a dalších kriminálních pořadů.

Jeho dcera prý nikdy nepoznala, že by na jejím otci bylo něco zvláštního. Denně ji vozil do školy a vyzvedával, když měl volno. Někdy jí dělal doprovod na školní výlety, podělila se o vzpomínky s redakcí zpravodajství CNN.

O otcově temné minulosti se dozvěděla až během jeho chemoterapie v roce 2021, kdy se jí svěřil, že není tím, kdo si jeho rodina myslí. I přestože dceru prosil, aby po jeho minulosti více nepátrala, zvědavost byla silnější.

„Byla jsem sama ve svém dětském pokoji a vygooglila jsem si ‚Ted Conrad se pohřešuje‘. A první, co mi vyjelo, bylo ‚Pokladník vyloupil banku‘. A já si řekla: ‚Panebože, to je můj táta,‘“ svěřila se Ashley Randeleová.

V tu chvíli do sebe začaly kousky skládačky zapadat. Její otec, v mládí hladce oholený, nosil vždycky vousy a na veřejnosti si jen zřídka sundával baseballovou čepici. Nikdy také neopustil zemi, a to i přesto, že ho ona i její matka přemlouvali.

Svému otci ale chtěla dopřát klidnou smrt, dobře si prý uvědomovala, že mu nezbývá příliš času. Svěřila se proto pouze matce, která byla odhaleným tajemstvím zdrcena. „Znala ho skoro 40 let a dozvědět se tohle obrovské tajemství pro ni muselo být neskutečně traumatizující,“ popsala Randeleová.

Přesto první, co otci společně řekly, bylo: „Máme tě moc rády. A to, že jsme to zjistily, na tom nic nemění.“ Její otec zemřel v květnu 2021, dva měsíce po svém přiznání, na rakovinu plic.

Hledání odpovědí

Randeleová se pro CNN také svěřila, že od doby, kdy se dozvěděla pravdu, se potýkala se zmatkem ohledně svého života a rozhodla se proto hledat odpovědi. Nakonec se jí podařilo vypátrat několik otcových starých přátel a přítelkyň, kteří se s ní podělili o příběhy o něm a pomohli jí doplnit některé mezery z jeho mladých let.

Práce na jejím podcastu s názvem My Fugitive Dad (v překladu Můj uprchlý otec, pozn. red.), kde některé odpovědi odkrývá, jí prý poprvé od otcovy smrti umožnila smířit se s realitou. „Chtěla jsem, aby svět věděl, kdo je můj táta. A také jsem se chtěla dozvědět o Tedu Conradovi, bankovním lupiči, a Thomasu Randeleovi, mém tátovi,“ konstatovala pro CNN s tím, že jí šlo o to zjistit, co tyto dva muže pojilo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dočká se jedna z největších záhad britského zločinu rozuzlení? Vrah pomáhá dceři oběti

Tagy:
CNN krimi USA Cleveland loupež falešná identita Ohio Thomas Randele Ashley Randele Theodore Conrad Massachusetts