Mrtví v Itálii a Egyptě? Takové události lidé neovlivní, budou cestovat dál, míní Papež

Jan Papež

360° (704)

Letní lavina v italských Dolomitech a útoky žraloka v Egyptě. Jen co se naplno rozběhla hlavní sezona letních dovolených, přicházejí ze zahraničí tragické zprávy. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže ale nemají tyto události na zájem Čechů cestovat žádný vliv. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS poznamenal, že počet mrtvých lidí v horách se v posledních letech zvyšuje.

„Nevypadá to, že by tragické záležitosti něco ovlivnily. Všichni, kteří si dovolenou naplánovali, cestují. Lidé ví, že přírodní katastrofu nebo chování zvířete mimo standard neovlivní,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Papež.

Jednou z tragédií je nedělní sesuv ledovce v italských Alpách. Jedna z obětí je z České republiky, informují italská média. Podle šéfa Tridentské provincie Maurizia Fugattiho je zesnulých celkem sedm. Osmá oběť, o které hovořila média, je v kritickém stavu, ale stále žije, uvedla veřejnoprávní televize RAI. Úřady ale neupřesnily národnosti. Fugatti navíc dodal, že záchranáři pátrají mimo jiné po třech Češích. Ministerstvo zahraničí v Praze informace médií o možných českých obětech zatím nepotvrdilo.

Podle Papeže turistů v horách přibylo během pandemie covidu, protože volná příroda zůstala přístupná a lidé se báli létat. „Turisté jsou navíc v horách aktivní a dělají zážitkové věci, chtějí prověřit vlastní síly. Někdy se ale stává, že se dostanou do krizových situací. Každý rok se počet mrtvých a zraněných zvětšuje, lidé už neleží jen na plážích,“ zhodnotil Papež důvody a varoval tak před přeceňováním schopností.

Do moře vstupujeme jako hosté

Právě s dovolenou na pláži souvisí další tragické zprávy ze zahraničí. U oblíbeného egyptského letoviska Hurghada žralok smrtelně zranil dvě ženy. Útoku podlehla 68letá Rakušanka a žena z Rumunska. Není jasné, zda jejich smrt způsobil stejný predátor. Případy napadení lidí žralokem jsou v Egyptě výjimečné.

V roce 2018 zemřel v egyptském letovisku Marsa Alam po napadení žralokem český turista. „Kdyby se nestaly podobné případy v minulosti, řekl bych, že letošní události mohou mít na cestování tvrdý dopad. Lidé jsou si vědomi, že moře je živý organismus a vstupují do něj jako hosté,“ konstatoval Papež.

Živočichové zkrátka mohou být nebezpeční. Na samotnou chuť odletět na dovolenou ale nemají útoky podle místopředsedy asociace vliv. Papež apeluje, aby v resortech existovala větší prevence ze strany plavčíků.

„Hotely šetří peníze, kde mohou. Tady se mohla situace podcenit. Po tragické události se věci narovnají, aby se opět ztratily v době, kdy se nic neděje. Musíme zjistit, jestli nebyl žralok přilákán nějakou mimořádnou aktivitou. Ale těžko někdo zjistí, který jedinec to byl, abychom ho zlikvidovali. Žraloci nemají tetování,“ dodal místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

Tagy:
žralok smrt Itálie Egypt sesuv lavina Jan Papež Hurghada cestování Marmolada Dolomity 360° Asociace cestovních kanceláří České republiky