Lidé pod lavinou už mají nulovou šanci, říká expert. Pohřešují se přitom i čtyři Češi

Lavina

Lavina zabila nejméně osm lidí včetně Češky

Pokud se člověk připlete do cesty sesuvu ledovce jako v neděli v Itálii, nemá šanci přežít. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl horský vůdce a učitel horolezectví a skialpinismu Radek Leinerth. Podle italských médií lavina zabila nejméně osm lidí, některé zdroje uvádějí, že je mezi nimi i jedna Češka.

„Zimní lavina je posun vrstvy sněhové pokrývky po jiné. Pak ale existuje základová lavina, která se utrhne po promáčeném podkladu, například po trávě. Když se člověk dostane do sněhové laviny a má odpovídající vybavení a štěstí, je slušná pravděpodobnost, že vyvázne jen s lehkým zraněním,“ nastínil horský vůdce Leinerth.

Jenže základové laviny, jako jsou sesuv visutého ledovce nebo masivní kolaps sněhu v kombinaci s kameny a vodou, jsou daleko větší problém. „Posun masy je tak rychlý, že pokud se mu člověk připlete do cesty, nemá šanci,“ dodal expert.

Zatím se podařilo identifikovat čtyři oběti

Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsaly deník Il Messaggero a agentura AGI. Počet mrtvých vzrostl na osm, informuje list La Repubblica, podle kterého se také našli čtyři pohřešovaní. Není jasné, jaké jsou národnosti. Z obětí se podařilo identifikovat čtyři, z toho tři jsou Italové. Podle dřívějších informací agentury ANSA jsou mezi pohřešovanými i čtyři Češi.

„Pokud je někdo stále pohřešovaný a byl zasažen lavinou, jsou šance nulové. Je pravděpodobné, že se pohřešované nepodaří vůbec nalézt,“ konstatoval Leinerth. České ministerstvo zahraničí ale zatím informace italských médií o českých obětech či pohřešovaných nepotvrdilo.

Na krizovou linku resortu zahraničí se dosud obrátilo několik českých občanů, kteří někoho v oblasti pohřešovali. „Drtivou většinu těchto podnětů už se podařilo vyřešit, že se ti lidé buď sami ozvali, nebo my jsme zjistili, že jsou v pořádku,“ řekla v pondělí kolem 14:30 Mariana Wernerová z odboru komunikace Černínského paláce.

Mezi pohřešovanými je vedle zmíněné čtveřice Čechů 11 Italů, tři Rumuni a po jednom člověku z Rakouska a Francie, napsala dříve agentura ANSA. Čtyři z nich se už podařilo najít, jsou v bezpečí. Italská média ale neupřesnila, zda se jedná o Italy nebo o cizince.

Masa ledu a kamení se řítila rychlostí až 300 km/h

Je to „nepředstavitelná katastrofa, takový masakr, že bude obtížné určit přesnou totožnost obětí, protože těla byla roztrhána“ proudem ledu a kamení, sdělili agentuře ANSA vyšetřovatelé. Masa ledu a kamení se po úbočí hory řítila rychlostí až 300 kilometrů za hodinu, napsal list Il Messaggero.

Na vrcholu Marmolady, která je s 3 343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, byl v sobotu naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. „To je extrémní vedro,“ řekl italské státní televizi RAI alpský záchranář Walter Milan. „To je něco naprosto mimořádného,“ dodal.

Tagy:
smrt Itálie Alpy ledovec sesuv lavina Marmolada Dolomity Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Radek Leinerth