Zastřelil rodiče, svého bratra a potrestal i psa. S mrtvými těly žil Širůček několik dní

Miloslav Širůček zabil své rodiče a bratra.

Bez lítosti (4)

Tvrdil, že nevěděl kudy kam. Psychický tlak, kterým Miloslav Širůček v roce 2004 procházel, vyřešil tím nejhorším možným způsobem. Vzal revolver a postupně zastřelil své nejbližší – bratra i oba rodiče. S mrtvými těly žil ještě několik dní v jedné domácnosti, než se přišel přiznat na policejní služebnu. Později svou výpověď často měnil. Redakce CNN Prima NEWS přináší děsivý příběh v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Miloslav Širůček měl problémy se zákonem už dlouho před tím, než vystřelil na své nejbližší příbuzné. S otcem rozuměl autům, jenže dvojice své znalosti využívala za hranou zákona. Miloslav svému otci dodával kradené vozy a on je legalizoval nebo rozebíral na náhradní díly. Vzájemná spolupráce byla často hlavním důvodem jejich sporů. Zvlášť potom, co se tehdy pětadvacetiletý syn automechanika dostal kvůli krádežím vozů za mříže. Když se o jedenáct měsíců později vrátil na svobodu, vztahy mezi ním a zbytkem rodiny ochladly.

Cesta z bezmoci

Z pozdější výpovědi Miloslava Širůčka vyplývá, že v té době řešil hned několik problémů naráz. Trápilo ho zdraví, rozchod s těhotnou partnerkou a spory s otcem, který už nechtěl dospělého syna živit. Navíc na něj naléhal, aby se co nejrychleji odstěhoval ze společné domácnosti. Otec chtěl dál obchodovat s kradenými auty a mít doma propuštěného vězně se mu zdálo jako zbytečné poutání pozornosti policistů na jeho dílnu. Současně ale nechtěl přijít o spolehlivého dodavatele kradených vozů. Jedna hádka následovala další.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Během dopoledne 22. listopadu 2004 si Miloslav Širůček během pročítání inzerátů uvědomil, že takhle už dál žít nechce, a rozhodl se, že jediným východiskem z psychicky náročné situace je vyvraždění svých nejbližších. Miloslavův otec byl vášnivým střelcem a doma měl legálně držený revolver. Ráno odjela Širůčkova matka do práce a on sám chvíli pracoval na opravě dvou vozů, které měli s otcem zaparkované v garáži. Ve chvíli, kdy otec odjel do nedalekého města, zůstal v domě v Tučapech jen s bratrem. Vzal revolver a vyrazil s ním do kotelny, kde bratr David právě pracoval. Jednou střelou ho zavraždil a tělo nechal ležet na hromadě uhlí.

Když se o pár desítek minut později vrátil domů otec, Širůček vystřelil i na něj. Starší muž, kterého syn překvapil v předsíni, neměl šanci se bránit. Poté vzal v domě peníze a odjel za svou bývalou partnerkou, které dlužil. Vzápětí se vrátil do Tučap. Podle pozdější výpovědi cestou přemýšlel, že dojede na policejní stanici a k dvojnásobné vraždě se přizná. Nakonec to neudělal. Hrůzný čin chtěl dokončit vraždou matky. Dojel domů a čekal, až se vrátí ze zaměstnání, což bývalo kolem páté hodiny  odpoledne. Stačili spolu prohodit jen pár slov a pak i ji Miloslav Širůček chladnokrevně zastřelil.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na Olomoucku. Mladá matka měla zavraždit 10měsíční dceru kvůli pláči

Mrtvého bratra okusoval otcův pes

Matka byla jediná, jejíž smrti litoval. Podle pozdějších výpovědí ještě dlouho po výstřelu klečel u jejího bezvládného těla, skláněl se k ní a prosil ji o odpuštění. Svůj čin už ale vrátit nemohl. Následovaly tři dny, během nichž Širůček odklízel stopy po svém řádění. Těla nechal v domě, zbylé stopy ale důkladně zahladil. Vražednou zbraň hodil do nedalekého rybníku, dokonce odvezl psy do hotelu pro mazlíčky v Táboře. Jen toho, který patřil otci, odvezl do lesa a tam nechal na pospas osudu. Když se ho později vyšetřovatelé ptali, proč to udělal, tvrdil, že zvíře nachytal, jak okusuje koleno bezvládného těla jeho bratra. A proto ho chtěl potrestat.

Později dokonce o vraždách řekl své bývalé přítelkyni. U soudu tvrdil, že se ho žena snažila přesvědčit, aby uprchl. To ale Širůček odmítl a vyrazil na policejní služebnu, kde se k vraždám přiznal.

Změny výpovědi

Detektivové mu nejprve vůbec nechtěli věřit, prohlídka domu v Tučapech je brzy přesvědčila o tom, že mají skutečně co dělat s trojnásobným vrahem. Soud nakonec rozhodl o doživotním trestu.

Navzdory tomu, že se Miloslav Širůček nejprve přiznal, později měnil své výpovědi. Vraždu rodičů dokonce sváděl na bratra, kterého prý zabil v sebeobraně. Vyšetřovatelům nechtěl prozradit nic o rodinných vztazích ani obchodech svého otce s kradenými auty. Ti se nakonec řadou výslechů veškeré okolnosti trojnásobné vraždy dozvěděli.

PODÍVEJTE SE: Děsivý případ vraždy dívky v Jihlavě

Tagy:
vražda rodiče krimi výpověď Zvlášť závažné zločiny vrah Miloslav Širůček Tučapy