Růžička po Britech: Vypadá to dobře. Nebylo třeba předbíhat, tenhle tým je silný

Konečně zápas, který si mohli čeští fanoušci v poklidu užít a nenervit se, jak to nakonec dopadne. Ostatně to se od utkání s Velkou Británií – navzdory všem podivným výsledkům na letošním hokejovém mistrovství světa v Rize – očekávalo. Poklidné vítězství 6:1 nad Brity pro CNN Prima NEWS zhodnotil Vladimír Růžička, kapitán olympijských vítězů z Nagana a trenér, který dvakrát dovedl reprezentaci k titulu mistrů světa.

„Už od první třetiny jsme předváděli jasnou dominanci, bylo vidět, že máme zápas ve svých rukách. Odehráli jsme to velice dobře a slušně. Nic se nám nevymklo kontrole a výsledek 6:1 tomu odpovídá.

Největší podíl na výhře nad Brity měli obránci, trefili se hned tři – Lukáš Klok, Filip Hronek a Libor Šulák dal dokonce dva góly. Líbila se mi zejména branka Hroni, který převedl ve druhé třetině krásný blafáček. A obecně to byly hezké góly. Je dobře, že beci podporují útok a dnes hráli opravdu pěkně.

Britové napřed celkem dobře bruslili, ale zřejmě bylo vidět, že mají v nohách páteční náročný zápas se Švédy, celkově už odehráli celkem dost utkání, takže je to znát. Nicméně zopakuji, že naši předvedli hezký výkon, který na zmiňované únavě soupeře měl podíl.

Nám ohromně pomohlo čtvrteční vítězství nad švédským týmem, vypadá to teď celkem dobře, ale samozřejmě musíme zvládnout další duely proti Dánům a Slovákům.

Nepovedený úvod reprezentace na mistrovství v Lotyšsku mě nijak zvlášť nerozhodil, vím, že máme opravdu silný tým. Prohráli jsme první dva zápasy, ale v takovou chvíli není na místě panikařit. Začátek nemusí být dobrý, ale vždycky je důležité, co se děje na konci.

Uvidíme, jestli to bude stačit na první medaili po devíti letech. Nechci předbíhat, to je obecně v naší povaze. Ale tento nároďák na to má.

Nic na tomto šampionátu není jisté. Bláznivé výsledky jsou pravděpodobně důsledkem toho, že se hraje bez diváků, hráči jsou zavření v bublinách. Toto mistrovství je zkrátka jiné, výsledky pak všelijaké. A podíl na tom určitá má i to, že do Rigy nedorazilo spoustu hokejistů. Když se podíváte na Kanadu, vidíte, že je špatná, naposledy se trápila s Kazachstánem. Těžko říct, jestli se ještě rozehraje.

Ale opravdu je škoda, že nejsou na mistrovství fanoušci. Takováto akce potřebuje pořádnou atmosféru. A možná to pomáhá ne tolik silným týmům. Favorité se nenaburcují, naopak outsideři mají automatickou motivaci díky tomu, proti komu hrají – nemají co ztratit.“

Tagy: