Můj syn nevraždil, byl oběť. Otec Juraje K., který střílel v gaybaru, poprvé promluvil

Střelba v Bratislavě

Mladík měl v Bratislavě vraždit kvůli nenávisti

Juraj K. starší, otec střelce z bratislavského baru, poprvé veřejně promluvil. Svými slovy v rádiu krajně pravicového a odsouzeného exposlance Mariana Kotleby navíc mnohé šokoval. Juraj K. starší totiž podle svých slov nevěří, že byl jeho syn pachatelem, ačkoliv se k vraždám homosexuálů veřejně přiznal na sociálních sítích. Dodal také, že jeho syn nemusel spáchat sebevraždu, ale byl „zneužitý jako oběť“.

„Můj názor jako otce, ale i podle toho, jak se choval v ten den... Nevěřím, že to spáchal. Já si myslím, že byl zneužitý jako oběť,“ prohlásil v rádiu otec Juraje K. krátce poté, co na úvod vyjádřil upřímnou soustrast rodinám zesnulých.

Juraj K. starší nesouhlasí ani s vyšetřovací verzí, že po střelbě, útěku a doznání na sociálních sítích jeho syn nakonec spáchal sebevraždu. Verzi kriminalistů rozporuje údajnou „nepřirozenou polohou“ synova těla.

Na druhou stranu však přiznal, že vražedná zbraň byla jeho a měl ji uloženou doma v trezoru. Klíče údajně měly být v další uzamčené schránce. „On (syn) odešel okolo 16. hodiny na procházku jako vždy. Sebral si batoh a odešel a potom se stalo, co se stalo,“ dodal k tragické středě minulý týden muž, který v minulosti kandidoval za krajně pravicovou stranu Vlast exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Otec devatenáctiletého Juraje vystoupil ve vysílání rádia Kompas extremisty Mariana Kotleby. Právě exposlanec odsouzený za propagaci neonacistických symbolů s ním vedl rozhovor.

Cílem mohl být i premiér

Juraj K. se několik dní před vraždami fotil před bratislavským podnikem Teplárna, kde se scházejí příslušníci LGBTI komunity. Stejně tak se vyfotil před bytovým domem, v němž žije slovenský premiér Eduard Heger, který měl být původně jeho cílem. Mladý muž později zdůvodnil vraždy v baru svou nenávistí vůči homosexuálům.

Juraj K. starší však o svém synovi mluví jen v dobrém. „Nikdy jsem ho nevedl k násilí, právě naopak. Juraj byl velmi nekonfliktní typ, velmi citlivý, uctivý. Dokonce jsem čekal, že když přijde puberta, že budou problémy, ale absolutně žádné nebyly. Jako 19letý chlapec poděkoval za každé jídlo, které dostal,“ pokračoval v rozhovoru s tím, že měl zálibu ve videohrách.

Vyloučil, že by jeho syn pil, kouřil, užíval drogy nebo byl sám nepřiznaným homosexuálem, o čemž se rovněž spekulovalo.

Sám Kotleba, který s otcem vedl rozhovor, dokonce přišel s teorií, podle které je celá událost „součástí kampaně proti vlastencům“. Kontroverzní exposlanec dokonce tvrdil, že se v případě mladého střelce mohlo jednat o sebeobranu. Aby toho nebylo málo, odsouzený politik navíc dodal, že „vraždy byly důsledek liberální propagandy a provokace jinakostí na veřejnosti“.

Juraj K. mladší měl minulou středu začít střílet v centru Bratislavy v podniku Teplárna, který se nachází v Zámecké ulici. Při palbě zastřelil dva muže, jednu ženu zranil. Poté se dal na útěk a v nadcházejících minutách se prostřednictvím sociálních sítích k činu přiznal. Policisté ho později našli mrtvého. Předpokládá se, že mladý muž spáchal sebevraždu.

Tagy: