Poslední hodiny střelce z Bratislavy: Nenávistné zprávy, hádka s rodiči i výměna zbraně

Ke střelbě došlo v ulici, která vede od historického centra slovenské metropole k Bratislavskému hradu a k budově parlamentu.

Střelba v Bratislavě byla nejspíš činem z nenávisti

Středeční incident v Zámecké ulici v Bratislavě otřásl celým Slovenskem. Teprve 19letý student gymnázia tam před barem Teplárna zastřelil dva muže. Poté se vrátil domů a byl aktivní i na sociálních sítích. Svůj krvavý čin pak ukončil sebevraždou. Slovenský deník Nový čas přináší podrobný popis toho, co se v onen tragický večer událo.

Na své oběti měl 19letý střelec vyčkávat před barem Teplárna, kde se scházejí lidé jiné než heterosexuální orientace, desítky minut. Poté zahájil palbu na dva nic netušící muže, kteří venku popíjeli limonádu. Podle informací deníku Nový čas měl mladík vypálit 8 ran. Poté se dal ihned na útěk.

Na chodníku zůstala ležet těla Matúše a Juraje. Kulka zasáhla také mladou ženu Radku, která útok naštěstí přežila.

Hrůzný čin mladíkem zřejmě neotřásl. Krátce na to zveřejnil příspěvek s hashtagy  #zločin z nenávisti, #bratislava a #gaybar: „Necítím žádnou lítost. Není to zábavné?“ Lidem pak na sociálních sítích dokonce nějakou chvíli odepisoval i na jejich komentáře. Na otázky, co se vlastně stalo, údajně odpovídal slovy: „Ale nic, taková legrace v Zámocku. Zabil jsem dva buzeranty, to mi bohatě stačí. Kdyby to udělali všichni s mými názory, byl by problém vyřešen za jeden den.“

K útoku se podle informací zmíněného deníku přihlásil na Twitteru pod přezdívkou NTMA0315. Ukázalo se, že svůj hrůzný čin zřejmě plánoval už nějakou dobu. Před barem v Zámecké ulici se vyfotografoval v polovině srpna letošního roku. Den před útokem, tedy 11. října, napsal: „Už jsem se rozhodl.“ Další příspěvek zveřejnil v den útoku kolem desáté hodiny ranní. „Udělám to,“ napsal student.

Na sociálních sítích byl po útoku aktivní ještě pár hodin. Podle policejních informací se střelec po činu vydal zpět na místo svého trvalého bydliště – do bytu, kde pobýval se svými rodiči. Tam se měl podle informací deníku Nový čas s rodiči pohádat. „Měli vědomost o střelbě poté, co pachatel přišel po skutku domů. Bohužel tuto skutečnost několik hodin neoznámili policejnímu sboru,“ konstatoval slovenský speciální prokurátor Daniel Lipšic.

Střelec zanechal dopis na rozloučenou

Střelec se doma podle předběžných informací příliš dlouho nezdržel. V bytě zanechal střelnou zbraň, kterou vraždil, a dopis na rozloučenou. Ještě před půlnocí sdílel poslední zprávu. Sám se k útoku přihlásil na sociálních sítích, kde zveřejnil fotografii z místa činu. „Tak co, siláci, řekněte pár posledních slov,“ napsal a pak sdílel další tweet: „Ahoj, uvidíme se na druhé straně.” Ráno už byl jeho účet zablokován. Zbraň, kterou měl vzít svému otci, použil k tomu, aby si vzal život. „Našel ho člověk, který byl ráno na procházce,“ řekl Lipšic.

Kdyby rodiče zavolali na policii, pravděpodobně by zabránili synově sebevraždě. „Policii nekontaktovali, přestože jim muselo být zřejmé, že jedna z alternativ, o které jejich syn uvažuje, je sebevražda,“ doplnil Lipšic.

Z dosavadního vyšetřování podle policie nevyplývá, že by se útočník s oběťmi znal. Juraj použil zbraň s laserovým zaměřováním, kterou měl v legální držbě jeho otec.

Všechny zatím známe skutečnosti zatím ukazují na to, že Juraj K. se radikálně projevoval už delší dobu. Podle policie bylo ale nemožné situaci předejít. „Až do provedení činu neměla policie o této osobě žádné informace, že by inklinovala k extremismu, a to ani od rodičů, ani od školy. Jeho účet na sociálních sítích byl až do spáchání trestného činu zjevně soukromý,“ dodal policejní viceprezident Brank Kišš.

Tagy: