Munzar řekl, jak chce nová vláda šetřit. Vaše sliby posloucháme už měsíc, vmetl mu Havlíček

Vojtěch Munzar (ODS) a Karel Havlíček (ANO)

Co na to vaše peněženka 31.1.2022

Šetřit budeme v provozních položkách a také u neinvestičních dotací, prozradil plány nové vlády v pořadu Co na to vaše peněženka televize CNN Prima NEWS místopředseda rozpočtového výboru a poslanec Vojtěch Munzar (ODS). Podle opozičního poslance a bývalého ministra obchodu, průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) ale vláda v úsporách u státního rozpočtu nemůže vymyslet nic mimořádného a stále jen slibuje.

„Slíbili jsme, že úspory budou minimálně 80 miliard oproti původně navrženému rozpočtu. Bez změny zákona se v některých položkách nedá hýbat, což jsou zejména mandatorní výdaje, takže budeme potřebovat změnu zákonů, možná změnu agend, aby došlo k úsporám digitalizace. Obecně můžu říct, že šetřit budeme v provozních položkách a také v dotačních národních titulech, zejména u neinvestičních dotací,“ prozradil v pořadu Vojtěch Munzar.

Ten ale zároveň řekl, že konkrétní položky nová vláda představí, až schválí rozpočet. To se ale nelíbilo opozičnímu poslanci Karlu Havlíčkovi. „Slyším sliby, ty posloucháme už měsíc. Vláda se s tím v tuto chvíli asi seznamuje, ale nelze vymyslet nic mimořádného. Jestli chce ušetřit 80 miliard, tak to podle mě nejde udělat jinak, než sáhnout na investice,“ konstatoval bývalý ministr.

„Ušetří se pět miliard na mzdách, tam se sáhlo do první linie, což není nejšťastnější, potom to zřejmě bude něco v armádě, a pokud se bude sahat na dotace, tak tyto peníze jsou hlavně na výzkum a inovace. Takže bychom porušovali to, o co šlo všem, tedy o vybudování ekonomiky na přidané hodnotě,“ kritizoval a dodal, že opravdu neví, kde chce nová vláda šetřit.

„Určitě se to dá, ale je otázka, jestli se nám to v budoucnu nevymstí. Jsem skoro přesvědčen, že ano,“ varoval Havlíček.

Boj s inflací bude něco stát

Munzar ale řekl, že na investicích šetřit nechce. Podle něj jde o neinvestiční dotace. „Kdybychom to dělali jako minulá vláda, tak zůstaneme ve spirále velké inflace. Chceme nejen stabilizovat rozpočet, ale i zkrotit inflaci. Boj s inflací něco bude stát, ale je nutný,“ zdůraznil místopředseda rozpočtového výboru.

Vláda už dřív oznámila, že původně navržený schodek 376,6 miliardy by chtěla snížit asi o 80 miliard. O výsledných parametrech návrhu státního rozpočtu a rozpočtů jednotlivých resortů jednal kabinet v pondělí. Podobu rozpočtu by následně měli v úterý projednávat šéfové koaličních stran. Ve středu ráno by se nad návrhem měla sejít tripartita.

Stát od počátku roku hospodaří v tzv. rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Důvodem rozpočtového provizoria je fakt, že Sněmovna do konce loňského roku neschválila návrh státního rozpočtu. Stát by měl podle nového rozpočtu fungovat podle plánů vlády od dubna.

Tagy: