Kobercový nálet politických náměstků, auta, sekretářky. Tak vláda šetří, kritizuje opozice

Premiér Petr Fiala (ODS)

360° (128)

Nová vláda měla šetřit, místo toho nechává nabobtnávat resorty o další úředníky. Je to kobercový nálet politických náměstků, kritizovali opoziční politici kabinet Petra Fialy (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy bude potřeba při šetření sáhnout také do legislativy – po odstranění zbytečné byrokracie a odborů by pak bylo možné propustit nepotřebnou lidskou sílu.

Současný kabinet již podnikl několik kroků, jak ušetřit na státních výdajích. Například ministerstvo dopravy částečně snížilo slevu na jízdném pro studenty a seniory, což by mělo ročně přinést úsporu přes 1,8 miliardy korun. Podobným revizím se věnují i další resorty, které hledají cesty, jak přinést do státní kasy více peněz. Podle opozičních hlasů ale nová vláda zároveň nechává bobtnat řady úředníků na ministerstvech.

„Základní manažerské pravidlo je, že pokud mám šetřit, začnu u sebe. Když se restrukturuje firma, začne se ve vedení a musí se jít příkladem. Vláda chce škrtat a šetřit, tomu částečně rozumím. Druhá věc je, že začíná přidáním tří resortů. Práci, kterou jsem dělal já, teď dělají tři ministři,“ kritizuje opoziční poslanec Karel Havlíček (ANO) současný kabinet.

Ministerstva jsou podle něj pod „kobercovým náletem politických náměstků“. „A co politický náměstek, to stotisícová mzda, auto a sekretariát. A oni řeknou, že to je jen pár desítek milionů korun. Nejdou příkladem, tak jak jim mám věřit?“ pokračoval s kritikou exministr.

Podotkl, že zmrazení platů politiků je správná cesta. Dodal ale, že k tomuto kroku směřovala už bývalá vláda Andreje Babiše. Postěžoval si, že tehdejší návrh mnozí považovali za populistický. „Teď se to udělalo tak, že to politické není. Je otázka, jestli to vládě projde, nemají to úplně šťastně připravené,“ doplnil Havlíček v pořadu 360°.

Poslanec Jan Hrnčíř z SPD navázal na téma s poznámkou, že nový kabinet neodstartoval zrovna nejlépe, co se týká šetření. „Vláda se nevejde ani do lavic ve Sněmovně, musí sedět ve dvou řadách,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS. Představitelé vládní pětikoalice pozvání do večerní diskuse odmítli.

Musí se zasáhnout i do legislativy, říká Prouza

Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy nelze škrtat výdaje, aniž by se nezasáhlo do legislativy. Podle něj by se měla vláda pustit do tvrdé revize a zbavit se zbytečných povinností v zákonech. „Až potom může ve druhém kole škrtnout i lidi. Musí nejdříve zrušit zbytečnou byrokracii, hlášení a kontroly,“ přispěl se svým názorem na ukrajování státních výdajů.

Zmínil, že během jeho působení na ministerstvu financí v roce 2005 probíhal procesní audit, který se šetřením na výdajích dokázal pomoci. „Zjistili jsme, že bez problémů šlo škrtnout asi 18 odborů z 50, bylo možné propustit asi 15 procent lidí. A nebylo to poznat,“ rozvedl dále Prouza.

K tomu současná situace ale podle něj moc nespěje. Navíc se Česko dostalo do netradiční situace, kdy platy státních úředníků převyšují mzdy v soukromém sektoru. „Ty nůžky se rozevírají a není to úplně dobře,“ podotkl šéf obchodního svazu.

Tagy: