Musíme rušit dotace, shodli se ekonomové. Vláda ale stále netuší, které se škrtnou, míní Pikora

Ekonomové Vladimír Pikora (vlevo) a Radim Dohnal (vpravo) byli hosty Zpráv Plus

Škrtal bych dotace, a to teda velmi zhusta, nejlépe všechny, řekl ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. Expert Radim Dohnal s ním souhlasil s tím, že by ale podle něj měla vláda škrtat spíše peníze podnikatelům, a ne zemědělcům.

„Já bych se určitě díval primárně na dotace podnikatelům, ne zemědělcům. Ty jsou pro ně často dané Evropskou unií, anebo bychom zemědělce jejich odebráním uvrhli do nekonkurenceschopnosti,“ uvedl ekonom Dohnal.

ČTĚTE TAKÉ: Vychováváme si generace násilníků i obětí, varuje expertka. Volá po změně systému

Pikora navíc podrobil kritice plánované zrušení zaměstnaneckých benefitů. „Mně přijde úplně zbytečné zabývat se takovou položkou, kde stát vybere 1,4 miliardy. To jsou drobné. Myslím si, že to není to, na co bychom se měli zaměřit,“ uvedl.

Dále zmínil jako prioritu razantní škrtání. „Přesně, jak řekl kolega, zaměřil bych se na škrty a škrtal bych zejména dotace. A to teda velmi zhusta, nejlépe všechny, protože nabourávají tržní prostředí,“ míní Pikora.

Zatím ale není zcela jasné, jaké dotace kabinet škrtne. „Jsem přesvědčen, že je to kvůli tomu, že ve vládě byla snaha velmi rychle přijít s nějakým číslem, ale nic konkrétního dohodnuté není. Takže nakonec je klidně možné, že výsledná částka bude dost odlišná od toho, co dneska vláda avizuje,“ dodal Pikora a připomněl podobnou situaci s windfall tax (mimořádná daň z neočekávaných zisků, pozn. red.), na které se nakonec vybralo méně, než se původně očekávalo.

Tagy: