Musk vrací úder Jourové. Je ztělesněním byrokratického zla, reagoval na její ostrá slova

Věra Jourová je ztělesněním banálního byrokratického zla, opřel se do končící místopředsedkyně Evropské komise americký miliardář a nynější majitel sítě X Elon Musk. Reagoval tak na slova Jourové, jež o něm řekla, že „nedokáže rozlišit mezi dobrem a zlem a je šiřitelem zla“. V rozhovoru pro Politico rovněž uvedla, že síť X je nyní „centrem šíření antisemitismu“.

Musk reagoval na post uživatele, který připomněl ostrá slova končící místopředsedkyně Evropské komise. „Věra Jourová je ztělesněním banálního byrokratického zla,“ odpověděl lakonicky americký podnikatel.

Pozadí sporu shrnul ekonom Lukáš Kovanda: „EU hrozí Muskovi, že do výpočtu pokuty pro jeho sociální síť X zahrne nejen její vlastní tržby, ale i tržby jiných jeho firem, jako je SpaceX. Celková suma flastru by se tak mohla rapidně zvýšit. Cílem Bruselu zjevně je nepohodlného podnikatele šikanózně vypudit z EU,“ konstatoval Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Koalice Spolu byl trik, který podruhé nevyjde, míní Zahradil. Fiala z ODS dělá Občanské fórum

Politička v rozhovoru pro web Politico zmínila, že ji děsí „digitální platformy ve špatných rukou“, a připomněla, že technologické společnosti mají obrovskou moc. Právě Musk podle ní „posiluje nenávist a je propagátorem zla“.

I když se s podnikatelem nikdy osobně nesetkala, i bez toho by prý řekla, že „ze všech šéfů, které jsem potkala, je jediný, který není schopen rozlišovat dobro a zlo“.

Jourová podle svých slov v úterý informovala ministry členských zemí unie, aby se měli na pozoru. Z prostoru sociálních sítí se totiž podle ní antisemitismus může přenést i do reálného světa. Síť X v souvislosti s tím označila za „hlavní centrum, které v současnosti šíří tento druh nenávisti“.

Šedesátiletá Jourová, která unijní exekutivu opouští po deseti letech, také zažertovala, že se do Prahy vrací jako „disidentka“, protože letos ukončila členství v hnutí ANO, které se pod vedením expremiéra Andreje Babiše podle ní stalo více neliberální.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povolební násilí v USA nelze vyloučit, shodli se experti. Popsali rozhodující faktory

Tagy: