Povolební násilí v USA nelze vyloučit, shodli se experti. Popsali rozhodující faktory

Donald Trump a Kamala Harrisová

ZPRÁVY PLUS - 15.10. v 11:30

Povolební násilí ve Spojených státech nelze vyloučit. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli amerikanisté Jakub Lepš a Jiří Pondělíček. Připomněli, že k incidentům došlo už v minulých letech. Popsali také, co může volby rozhodnout.

„V případě těsného vítězství jednoho z kandidátů v amerických prezidentských volbách lze čekat násilí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS amerikanista Jakub Lepš. „Je to scénář, který bohužel nelze vyloučit. Viděli jsme, co se dělo 6. ledna 2021 ze strany Trumpových příznivců. Víme, že v Americe se to může stát,“ připomněl útok na budovy Kongresu ve Washingtonu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Deportace, město bezdomovců a „zkásnout“ Evropu kvůli Ukrajině. Trump odhaluje své plány

Násilí ze strany podporovatelů Kamaly Harrisové je ale podle něj méně pravděpodobné. „Domnívám se, že by to mohlo mít formu spíš nějakých protestů. Nelze ale nic vyloučit, příslušné bezpečnostní složky musí být připraveny,“ řekl Lepš.

Podobně to vidí i Jiří Pondělíček. „Donald Trump si připravuje půdu podobně jako v roce 2020. Už dopředu říká, že hlasování nebude legitimní. Koneckonců, můžeme se podívat i na rok 2016, kdy Trump sice volby vyhrál, ale prohrál v celkovém počtu hlasů. I to zpochybňoval, i když to vůbec nepotřeboval,“ popsal Pondělíček. „Trump opakovaně prokázal, že proces nerespektuje, a pokud výsledek není v jeho prospěch, neuznává ho. Logicky tomu tak věří i velká část jeho voličů,“ dodal.

V průzkumech aktuálně těsně vede Kamala Harrisová. „Musíme se primárně dívat na sedm takzvaných swing states, kde jsou průzkumy extrémně těsné. V minulých letech navíc platilo, že zejména v těchto státech se průzkumy hodně mýlily a většinou ukazovaly větší podporu demokratů, než jakou pak dostali,“ popsal Lepš.

Klíčové podle něj bude, jak se rozhodnou určité skupiny voličů. „Teď je velkým tématem pro kampaň Kamaly Harrisové relativně chabá podpora černošských voličů. Na tom se teď snaží pracovat i prostřednictvím Magica Johnsona nebo Baracka Obamy,“ uvedl amerikanista s tím, že jde o klíčový faktor, který může volby rozhodnout.

Podle Pondělíčka bude ale klíčová hlavně volební účast. „Bude důležité motivovat voliče, kteří pro strany hlasovali v roce 2020 – to byla účast rekordní,“ uvedl Pondělíček. Dodal, že strana, která dokáže přesvědčit nevoliče, aby hlasovali, může vyhrát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Magické setkání s Donaldem i „ukradené“ volby. Melania Trumpová vydala knihu, mnohé tají

Tagy:
průzkum násilí politika CNN Prima NEWS volby USA Donald Trump Jakub Lepš Jiří Pondělíček Kamala Harrisová Volba prezidenta Spojených států amerických