Muž blízký Langerovi zřejmě bude policejním prezidentem. Komise ho doporučila, řekl Rakušan

Martin Vondrášek

Rozhovor s Vítem Rakušanem

Poradní komise doporučila vicepremiérovi Vítu Rakušanovi (STAN) jako budoucího policejního prezidenta současného náměstka policejního prezidia Martina Vondráška. Ministr vnitra to potvrdil ve vysílání CNN Prima NEWS. Vondrášek byl jediný kandidát, který se do nabídkového řízení přihlásil. Podle některých kritiků by však jeho jmenování mohlo způsobit politizaci policie.

„Podle zákona proběhlo nabídkové řízení, přihlásil se jeden uchazeč. Komise žádné výhrady nezmínila. My na vnitru teď máme dvě možnosti. Buď doporučení akceptovat, nebo neakceptovat. To bychom ale museli mít relevantní důvody. Teď je to na širší debatu ve vedení ministerstva vnitra, nechceme nic uspěchat,“ řekl Rakušan.

Resort vnitra prý definitivní stanovisko oznámí v úterý. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu. Jeho pravděpodobná náhrada se části veřejnosti příliš nepozdává. O Vondráškovi se v médiích totiž hovoří jako o blízkém příteli Ivana Langera (ODS). Ten v letech 2006 až 2009 vykonával post ministra vnitra ve vládě Mirka Topolánka.

„Tak to vypadá, že máme oficiálně kandidáta na policejního prezidenta, Martina Vondráška. Velkého kamaráda ODS z okruhu kolem Ivana Langera. Slibovaná změna žádná, politizace policie bude pokračovat. A spolu s tímto člověkem bude Vít Rakušan chtít moderovat diskusi o reorganizaci NCOZ?“ prohlásil před časem předseda Přísahy Robert Šlachta.

Ten mezi lety 2008 až 2016 působil jako ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). V roce 2016 pak vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), a to sloučením protikorupční policie a právě ÚOOZ.

Benda: Za politizací policie stojí Šlachta

Paradoxem je, že se Šlachta stal šéfem ÚOOZ práve v době, kdy resort ministra vnitra spadal pod ODS a vedl jej Ivan Langer. Do Šlachty se za jeho výroky opřel mimo jiné i expremiér Topolánek.

„Jestli někdo dokázal neuvěřitelně zpolitizovat policejní složky, tak to byl právě předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Od něj opravdu žádné rady nechci,“  řekl o Šlachtových varováních před politizací policie poslanec Marek Benda (ODS).

Nabídkové řízení na místo policejního prezidenta se uskutečnilo z důvodu konce Jana Švejdara. Ten své rozhodnutí požádat o uvolnění ze služebního poměru oznámil už v polovině loňského prosince. Informaci zveřejnil poté, co se s Rakušanem, který ještě funkci ministra nezastával, počátkem měsíce sešel.

Švejdar napsal, že prý dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Rakušan odmítl tvrzení, že na Švejdara ohledně odchodu vyvíjel tlak. Připustil ale, že se v některých otázkách neshodli.

Tagy: