Netvor z Avignonu se přiznal, že nechal manželku znásilňovat. Výpovědí o svém dětství šokoval

Dominique Pélicot, který je obžalovaný ze znásilňování své manželky a nabízení jejího těla.

Omámená žena před soudem

Francouz Dominique Pélicot, přezdívaný jako Netvor z Avignonu, se v úterý u soudu přiznal, že znásilňoval svou manželku stejně jako muži, kterým ji zdarma omámenou nabízel k téže činnosti. Pélicot řekl, že si to jeho žena nezasloužila a požádal o odpuštění, informují francouzská média. Za znásilnění při použití omamných látek hrozí ve Francii až 20 let vězení. Dále se rozpovídal o svém dětství, čímž šokoval osazenstvo v sále.

„Jsem vinen,“ řekl muž u soudu. „Znásilňoval jsem stejně jako ti (ostatní obžalovaní), kteří tu sedí. Všichni to věděli a nemohou tvrdit opak,“ řekl muž na adresu 50 obviněných, kteří využili jeho nabídku a znásilnili Gisèle Pélicotovou, která byla omámená silnými léky proti bolesti. „Je mi líto, co jsem provedl a žádám o odpuštění, přestože je to neodpustitelné,“ řekl Pélicot a dodal, že si to jeho žena nezasloužila.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily případu znásilnění v Bratislavě: Nigerijec měl využít bezbrannosti žen, útok plánoval

Jedenasedmdesátiletý Pélicot se rozhodl u soudu vypovídat. „Zvrhlíkem se člověk nerodí, zvrhlíkem se stává,“ cituje svědectví Pélicota The Guardian. Se slzami v očích popsal své dětství. Zmínil znásilnění zdravotní sestrou, k němuž mělo dojít v jeho devíti letech. O pět let později se podle jeho slov musel zúčastnit hromadného znásilnění, byl k tomu prý donucen.

Řekl také, že jeho traumata ukončila až jeho manželka, která byla skvělou partnerkou, s níž byl šťastný. Činů litoval. „Byl jsem do ní blázen. Všechno mi nahradila. Všechno jsem zničil,“ dodal, zatímco jeho bývalá žena byla na druhé straně soudní místnosti. Zmínil, že mu dala tři úžasné děti a několik vnoučat. Zároveň vyloučil, že by se nějakého z nich dotkl. Sám sebe ale s ostatními označil za násilníka, což zbylí obvinění nesli nelibě.

Mluvil také o traumatu, které prožil, když jeho rodiče vzali do rodiny mladou dívku, a on sledoval nevhodné chování svého otce vůči ní. „Po jeho smrti mi bratr řekl, že k nám domů chodili cizí muži,“ cituje Pélicota Daily Mail. Z domova chtěl odejít již ve čtrnácti, matka ho prý ale nenechala. „Stále mám v nose zápach semene,“ popsal muž přezdívaný Netvor z Avignonu u soudu.

Ještě v úterý na začátku jednání nebylo jasné, zda se Pélicot u soudu objeví. Už týden byl nemocný a odmítal se dostavit k soudu. Soudce Roger Arata v pondělí nařídil analýzu jeho zdravotního stavu a dva soudní lékaři se shodli, že Pélicot je účasti i výpovědi schopen po zdravotní i psychické stránce. Lékaři soudu navrhli pravidelné přestávky na odpočinek a možnost dodržovat pitný režim.

Důchodce Dominique Pélicot se při vyšetřování přiznal, že v letech 2011 až 2020 své ženě bez jejího vědomí podával silný lék proti úzkosti, který ji uváděl do letargického stavu. Pak manželku nabízel na internetu zdarma ke znásilnění. Jeho nabídky využilo 92 mužů, před soudem jich je 50, ostatní se nepodařilo identifikovat. Obviněným bylo v okamžiku skutků od 21 do 68 let, hrozí jim až 20 let vězení.

Svědectví Pélicota je dosud nejdůležitějším momentem v procesu, který šokoval a zasáhl Francii a zvýšil nové povědomí o sexuálním násilí. Celý proces veřejného soudu by měl skončit 20. prosince.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matka ze sekty v Plasích v nemocnici zemřela. Ve hře je obvinění členů komunity, řekl právník

Tagy: