Matka ze sekty v Plasích v nemocnici zemřela. Ve hře je obvinění členů komunity, řekl právník

Sekta Ohnivý drak

Nové detaily domácího porodu v sektě na Plzeňsku

Domácí porod, který se odehrál v domě sekty v Plasích na Plzeňsku, má tragické následky. Matka prodělala mozkovou smrt a v pátek odpoledne zemřela. Narozená holčička by měla být v pořádku. Právník Jan Černý redakci CNN Prima NEWS sdělil, že členové sekty by mohli být obviněni z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

Jedna z členek sekty Ohnivý Drak z Plas na Plzeňsku skončila v rukou záchranářů po domácím porodu. S dítětem měla být pupeční šňůrou spojená dlouhých dvanáct hodin, než upadla do kómatu. Následky jsou tragické. „Matka byla okolo půl druhé odpojena od přístrojů,“ napsal její syn redakci CNN Prima NEWS poté, co předtím informoval o tom, že prodělala mozkovou smrt a čeká se na to, zda se může stát dárcem orgánů.

ČTĚTE TAKÉ: Co víme o matce z tajemné sekty? Rodící ženu měl postihnout démon, dříve dělala v porodnici

Vůdce sekty Lukáš Stančík, který si říká Bůh šašek, během kritických minut natáčel videa o tom, jak ženu posedl zlý duch. O údajném ovlivnění zlým démonem mluvila i popsala jedna z členek, kterou komunita považuje za dulu. „Matka podlehla strachu, který v sobě měla, a ten ji doslova odpojil,“ sdělila žena.

Co přesně se při porodu v domě odehrálo, stále není jasné. „Aby se porod odehrál v mezích bezpečí, měla by u něj být porodní asistentka. Pokud u něj není, tak se bavíme o takzvaném neasistovaném porodu,“ řekla pro CNN Prima NEWS porodní dula Adéla Lančová.

DÁLE SE PODÍVEJTE: Vůdce sekty v Plasích se vysmíval policistům, že jim zemřou děti, uvedl expert. Jak získává věrné?

Dula má ženám při porodu poskytovat pouze psychickou podporu, nikoli zdravotní. Členky sekty ale podle videí ze sociálních sítí zdravotní péči dlouhodobě odmítaly. Ani ve chvíli, kdy se žena dostala do nemocnice, vůdce kultu Stančík nepřestal vysílat na sociální sítě. Dokonce v nich žádal o finanční podporu.

Podle redakcí CNN Prima NEWS osloveného právníka Jana Černého by si členové sekty mohli vyslechnout obvinění z trestného činu usmrcení z nedbalosti. „V tomto případě vidím naplnění skutkové podstaty trestného činu usmrcení z nedbalosti, kdy pachateli hrozí až tři roky odnětí svobody. Obviněná bude zřejmě nějaká konkrétní fyzická osoba sekty,“ sdělil Černý.

Jestli bude někdo obviněn a z čeho, je na orgánech činných v trestním řízení. Novorozená holčička, která po porodu zůstává v péči lékařů, by měla být v pořádku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Otce českého punku ze Tří sester drsně zavraždili opilí mladíci. Hlavu mu zašlapali do země

Tagy: