Muž s covidem se udusil přímo během letu. Na bezpečnostní kontrole o svém stavu lhal

Otřesný zážitek má za sebou téměř 200 cestujících letecké společnosti United Airlines. Přímo během letu z Orlanda do Los Angeles se udusil jeden z pasažérů. Incident se stal na začátku týdne, následné vyšetřování ale později odhalilo, že zemřelý měl koronavirus a před nástupem do letadla zřejmě lhal o svém zdravotním stavu. Mnoho pasažérů letu zuří a kritizuje dopravce kvůli bezpečnostním opatřením.

Podle některých pasažérů měl muž potíže s dýcháním ještě před odletem. Krátce po startu z orlandského letiště se ale jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. Kapitán se proto rozhodl pro nouzové přistání, mezi tím se dusícímu se muži snažili pomoci ostatní pasažéři, zhruba po hodině letu ale přestal dýchat úplně a zmodral. Někteří svědci popsali, že během toho, co se několik cestujících snažilo muže oživit stlačováním jeho hrudníku, slyšeli praskání kostí.

Ani lidé na palubě, ani záchranáři po nouzovém přistání v New Orleans, už ale nemocnému pomoct nedokázali. Všichni pasažéři museli následně opustit letadlo. Poté, co posádka umyla sedadlo po zesnulém, pokračoval Boeing 737 ve své cestě do Los Angeles. Až o několik dnů později vyšlo najevo, že zemřelý muž měl koronavirus. Společnost tvrdí, že o něčem takovém neměla tušení.

„Během nouzového přistání jsme byli informováni, že muž utrpěl srdeční zástavu, takže pasažérům jsme nabídli možnost pozdějšího letu, nebo pokračovat podle jejich cestovních plánů. Nyní, když nás kontaktovalo Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), předáváme požadované informace dále, aby s nimi mohly pracovat lokální zdravotnické úřady a kontaktovat každého zákazníka, o kterém se CDC domnívá, že by mohl být vystaven možnému riziku infekce,“ stojí ve vyjádření společnosti United Airlines pro web Daily Mail.

Dopravce dále uvedl, že z hlediska bezpečnosti udělal vše potřebné – lidé na palubě měli povinně nasazené roušky a před nástupem do letadla vyplnili prohlášení o tom, že jim v průběhu posledních dvou týdnů nebyl diagnostikován COVID-19 a že nepociťují ani žádné symptomy spojené s tímto onemocněním. „Zdraví našich zaměstnanců a zákazníků je pro nás nejvyšší prioritou,“ stojí v prohlášení.

S tím ovšem řada pasažérů, kteří se zúčastnili inkriminovaného letu, rozhodně nesouhlasí. A to i přes skutečnost, že manželka muže, který později v letadle zemřel, uvedla pro stanici EMT, že její manžel byl pozitivně testován na koronavirus, a tudíž na bezpečnostní kontrole lhal o svém zdravotním stavu.

„Můžu se vás zeptat, jak je možné, že jste pustili muže s covidem do letadla?“ ptala se na sociálních sítích společnosti jedna z pasažérek. „Třásl se a potil. Byl zjevně nemocný a pak zemřel uprostřed letu. Po nouzovém přistání v New Orleans dokonce ani nedošlo k výměně letadla. Čekali jsme tam celé hodiny, zatímco vy jste utírali jeho krev a bakterie vlhčenými ubrousky. Takhle zacházíte s bezpečností a zdravím lidí?“ zlobí se další cestující.

CDC si už podle jeho mluvčího Charlese Hobarta vyžádalo seznam cestujících, aby je mohlo informovat o případných rizicích. Zároveň také potvrdilo, že zemřelý muž v dotazníku před nástupem do letadla nesprávně uvedl, že nebyl pozitivně testován na covid a nemá ani žádné příznaky. V souvislosti s tím zvažuje CDC na letištích zavedení nových opatření.

Tagy: