Po očkování proti covidu zkolabovala sestřička v přímém přenosu. Vakcíně dál důvěřuje

Vakcína proti covidu prý nehrála v kolapsu sestřičky žádnou roli (zdroj: CNN/WTVC)

Sestřička v USA zkolabovala po očkování proti covidu

Sestřičku z amerického státu Tennessee postihly zdravotní komplikace krátce po aplikaci vakcíny proti covidu od společnosti Pfizer. Tiffany Doverová zrovna v živém televizním vstupu hovořila o důležitosti očkování pro zdravotníky, když se zhroutila k zemi. Pomoci jí následně museli dva kolegové. Podle doktorů chvilková slabost sestřičky nijak nesouvisela se složením vakcíny.

Tiffany Doverová, která pracuje jako vrchní sestra v nemocnici ve městě Chattanooga podstoupila očkování proti onemocnění COVID-19 mezi prvními. Hned po aplikaci vakcíny předstoupila Doverová před kamery, kde v živém vysílání pro stanici ABC News hovořila o důležitosti vakcíny pro zdravotníky. „Omlouvám se, přepadla mě závrať,“ řekla náhle sestřička a krátce poté se sesunula k zemi. Zachytit ji ještě stihli dva kolegové.

Chvilkový kolaps postihl Doverovou přibližně 17 minut po podání vakcíny. Sestřička se ale rychle oklepala a pokračovala v projevu. „Najednou mě to zasáhlo, cítila jsem, jak se to blíží. Byla jsem lehce dezorientovaná, ale už jsem v pořádku a nebolí mě ani ruka,“ popsala Doverová a dodala, že když cítí bolest, bývá často malátná.

Také doktoři z nemocnice, kde Doverová pracuje, si myslí, že kolaps neměl co do činění se složením vakcíny. „Je to reakce, která se může stát po podání jakékoliv vakcíny. Není absolutně žádný důvod se domnívat, že za to může ta vakcína,“ uvedl doktor Jasse Tucker, který má na starosti chod jednotky intenzivní péče, a který rovněž očkování prodělal.

Podobně to vidí i Centrum pro kontrolu nemocí a prevence (CDC). Ve vyjádření úřadu stojí, že slabost může postihnout pacienty po mnoha typech očkování. Doktoři se rovněž kloní k možnosti, že spíše než vakcína samotná působí zdravotní komplikace proces očkování. Podle CDC postihla slabost po očkování alespoň jednou v životě přibližně tři procenta mužů a 3,5 procenta žen.

Vakcína od společnosti Pfizer, kterou objednala i Česká republika, byla v USA schválena po klinickém testování, kterého se zúčastnily desítky tisíc lidí. Podle výrobce má účinnost nejméně 95 procent. Pfizer rovněž uvádí, že lidé vakcínu snáší „velice dobře“ a „neexistují vážné obavy o její bezpečnosti“. Několik komplikací se už ale objevilo. Například během prvního dne očkování ve Velké Británii prodělali po podání vakcíny dva zdravotníci anafylaktický šok.

Tagy: