Muž v Rusku unesl sedmiletého chlapce. Policisté ho po dvou měsících osvobodili

V ruské oblasti Vladimir zmizel 28. září žák první třídy, když se vracel ze školy. Policejní jednotky pátraly po chlapci dva měsíce a do celé akce se zapojilo přes 3 000 lidí. Ve čtvrtek byl sedmiletý chlapec osvobozen a 26letý únosce, který je podezřelý z pedofilie, zadržen. Svět oblétly záběry ze samotného zásahu, které zveřejnilo v pátek ruské ministerstvo vnitra.

Pátrání po chlapci trvalo dva měsíce a za jakékoliv informace o něm byla vyhlášena odměna. 19. listopadu v pozdních večerních hodinách se jej policistům podařilo najít v domě 26letého muže ve vesnici Makaricha. Majitel domu byl zadržen, nyní je podezřelý z únosu. Makaricha se nachází asi 20 kilometrů od vesnice Gorki, kde je dům chlapce.

Muži zákona zveřejnili video, na kterém je muž zatčen. Před zahájením operace, která měla osvobodit školáka ze zajetí, se policisté nejprve ujistili, že neohrozí život chlapce. Podezřelý seděl s dítětem na posteli, o něčem spolu mluvili. Podle webu kaktus.media speciální jednotky musely prořezat bezpečnostní zesílené dveře do domu, aby pachatel neměl čas chlapci vyhrožovat nebo mu ublížit. Muž se rozběhl, aniž by tušil, že dům je obklíčen. Po zatčení vysvětlil tento pokus o útěk tím, že běžel otevřít policii dveře. Dále uvedl, že chlapec byl po celou dobu v bezpečí a hrál si s počítačem ve sklepě.

Komunikoval s dalšími únosci

Web také informoval o korespondenci zadrženého s muži ze zahraničí, kteří rovněž plánují únosy dětí. O jeho osobnost se tak začal zajímat také Interpol. Mimo jiné se zjišťuje i důvod, proč muž nebyl před rokem u soudu za únos jiného dítěte.

Podezřelý žil sám. Dům vlastní spolu se svým bratrem, ale od roku 2013 s ním neudržuje kontakt. Zadržený také dříve vlastnil byt ve městě Suzdal, později ho ale prodal.

Oficiální zástupkyně vyšetřovacího výboru Ruské federace Světlana Petrenková uvedla: „Muž byl zadržen, vyšetřovatelé s ním pracují, jsou zjišťovány všechny okolnosti a motivy trestného činu. Na místě jsou i kriminologové.“ Také zveřejnila detaily únosu. 28. září prý přijel autem do vesnice Gorki muž narozený v roce 1994. „Když spatřil chlapce poblíž rybníka, zastavil a zahájil s ním rozhovor, po kterém násilně sebral dítě do auta a odvezl ho do vesnice Makaricha, kde oběť celé dva měsíce držel,“ uvedla zástupkyně vyšetřovatelů. Později i chlapec přiznal, že ho muž zatáhl do auta a odvezl pryč.

Tagy: