Může se člověk obejít bez bank? Krypta na stopě fenoménu decentralizovaných financí

Snímek z pořadu Krypta

BYZNYS (23)

Úvěry, hypotéky nebo spořicí účet – to všechno si člověk dost možná jednou vyřídí i bez banky. Alespoň v to doufají příznivci sektoru, pro který se vžil pojem decentralizované finance. Právě o nich bude řeč v dalším díle pořadu Krypta, kde k tématu hovořil Václav Holler, zakladatel společnosti Cryfin. Pořad Krypta můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Už vynález internetu ukázal, že i důležité a globální systémy, které využívají miliony lidí, mohou existovat bez nějakého šéfa nebo správce. Bitcoinu se v roce 2009 podařilo aplikovat tuto myšlenku na svět peněz. Fanoušci decentralizovaných financí (DeFi) chtějí jít ale ještě dál.

Zastánci DeFi věří, že decentralizovaná nemusí být pouze jediná platební síť, ale celý finanční systém. Vznikají tak platformy, kde může člověk například poskytovat zástavu nebo si zřídit v podstatě alternativní spořicí účet.

Kam až může tato technologická expanze zajít, přiblížil v pořadu Krypta Václav Holler ze společnosti Cryfin. „Určitě je možné, že se lidé jednou budou moci obejít bez bank,“ řekl.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita, tedy velká míra kolísání ceny. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 1. září roku 2022 odstartovala už druhá řada tohoto projektu.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu. Celý díl si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
banka byznys ekonomika finance banky pořady CNN Prima NEWS Bitcoin kryptoměna Česko decentralizované finance Cryfin Krypta krypta CRYFIN