Může Zeman odmítnout Fialova ministra? Experti se na výkladu ústavy neshodnou

Miloš Zeman a Petr Fiala

360° 8.12.2021

Ani experti se neshodnou, zda prezident musí jmenovat na návrh premiéra všechny ministry. Zatímco podle bývalého soudce Ústavního soudu Stanislava Balíka je povinností hlavy státu tak učinit, právník a někdejší poradce prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf říká, že prezident má právo ministra odmítnout.

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje všechny ministry jeho nové vlády. Fiala nemá v úmyslu nominace na členy vlády měnit, i když Zeman už dříve uvedl, že s jedním ministrem má problém. Podle všeho se zřejmě jedná o kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

„Ústava stanoví, že prezident na návrh premiéra jmenuje. Znamená to, že má povinnost jmenovat. Pokud by tomu tak nebylo, bylo by v ústavě ‚může jmenovat‘ nebo něco takového. Úspěch pana Fialy je vcelku nasnadě,“ uvedl Balík v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podotkl, že pokud se bude Zeman chovat podle Ústavy, nezbyde mu nic jiného než jmenovat ministry „přes skřípějící zuby“. Z pohledu právníka je to prý zcela jasné. Pokud designovaný premiér setrvá na svém názoru, měl by prezident ustoupit.

Hasenkopf ale ve vysílání CNN Prima NEWS zaujal opačný postoj. „Prezident je při jmenování povinen držet se premiérových návrhů a nesmí mít žádné své nominanty. To ale neznamená, že by musel všechny návrhy přijmout. Pokud by tomu tak bylo, v ústavě by to bylo výslovně napsané,“ upřesnil.

„Odmítnout ministra je prezidentovým právem. Dlouhá léta, zejména mezi politology, panuje názor, že toto právo nemá, ale mohou se proti tomu postavit i jiné výklady,“ uvedl s tím, že pokud by měl všechny jmenovat, šlo by o debatu na dlouhé hodiny.

Experti se ale shodují, že při podání kompetenční žaloby bude o výsledku celé kauzy rychle jasno. „Pokud by žaloba skončila u soudu, bude mít přednost před jinými návrhy,“ řekl Hasenkopf.

Tagy: