Nová vláda by mohla být jmenována v půlce prosince, věří Rakušan po schůzce se Zemanem

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Rakušan po schůzce s prezidentem

Nová vláda by mohla být jmenovaná v polovině prosince, řekl ve středu po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem kandidát na ministra vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. Zároveň vyjádřil naději, že prezident jmenuje vládu jako celek. Pro důvěru do Sněmovny by si pak nový kabinet šel až v novém roce.

„Prezident z mého pohledu počítá s tím, že vláda by mohla být jmenována někdy okolo poloviny prosince, ale to je otázka na prezidentskou kancelář,“ uvedl po schůzce se Zemanem Rakušan.

Doufá, že by prezident mohl nakonec jmenovat všechny kandidáty na ministry, včetně Piráta Jana Lipavského, který by měl řídit resort zahraničí. „Velmi obecně jsem vyjádřil naději, kterou mezi sebou všichni máme, že vláda bude nominována jako celek. My si za našimi kandidáty jako budoucí vládní koalice stojíme a nevidíme tam žádného kandidáta, který by nesplňoval požadavky, aby se mohl stát ministrem,“ zdůraznil budoucí šéf resortu vnitra.

Zároveň přiznal, že o obsazení budoucího kabinetu se Zemanem ovšem podrobně nediskutovali. „Věnovali jsme se agendě ministerstva vnitra,“ podotkl.

Podle informací šéfredaktora zpravodajství Frekvence 1 Luboše Procházky Zeman v úterý Lipavskému doporučil, aby kandidaturu na ministra vzdal. „Prezident Miloš Zeman doporučil Janu Lipavskému, ať odstoupí z kandidatury na ministra zahraničí, sdělily stanici dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním,“ napsal na Twitter v úterý Procházka. Lipavský po schůzce s prezidentem, ale nepotvrdil, že by mu Miloš Zeman něco takového přímo řekl.

Nový kabinet by mohl požádat o důvěru po Novém roce

Rakušan novinářům po jednání v Lánech také řekl, že pokud by nová vláda byla jmenována v polovině prosince, pro důvěru do Sněmovny by si šla po Novém roce. „Teď ale nechci spekulovat. Uvidíme, kdy bude jmenovaná vláda, záleží to na mnoha faktorech,“ podotkl.

V zájmu „normálního“ fungování země je podle něj zapotřebí, aby nový kabinet vznikl co nejrychleji. Pomohlo by to i jemu. „Protože na mě směřují dotazy jako na ministra vnitra, ale sedím ve své kanceláři v Poslanecké sněmovně a nemám žádný aparát kromě svých asistentů. S danou oblastí se snažím seznamovat, jak nejlépe mi to situace umožňuje, ale ctím, že v současné době máme jiného ministra vnitra, který je zodpovědný za resort,“ uvedl s tím, že přechodné období není komfortní pro nikoho, ani pro stávající vládu.

Do půlky volebního období chce jako ministr vnitra představit změnu legislativy krizového řízení. Má reagovat na nové hrozby, jako jsou pandemie, blackouty a terorismus.

Tagy: