Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi bez našeho souhlasu, ohradila se ÚVN

Radek Vondráček

Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi bez našeho souhlasu, ohradila se UVN

Kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka k prezidentovi Miloši Zemanovi bez vědomí ošetřujícího lékaře na JIP. Informovala o tom Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Nikdo z personálu nebyl u setkání přítomen.

„Ústřední vojenská nemocnice potvrzuje, že dnešního dne nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu ČR na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Radka Vondráčka,“ sdělila ÚVN ve své tiskové zprávě.

Podle nemocnice Zemana navštěvuje pouze úzký okruh jeho blízkých, mezi které Vondráček nepatřil. „Tento neoprávněný vstup eviduje ÚVN jako tzv. nežádoucí událost, která bude prověřena v rámci interního šetření nemocnice. ÚVN rovněž nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN. ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ pokračovala nemocnice.

Návštěvy možné po dohodě

„ÚVN touto cestou žádá v zájmu pacienta, aby další oficiální návštěvy, mimo okruh osob blízkých pana prezidenta, byly realizovány vždy po předchozí dohodě s ošetřujícím lékařem pana prezidenta,“ dodalo zařízení.

Vondráček ve čtvrtek oznámil, že prezidenta v nemocnici navštívil po poledni spolu s kancléřem Mynářem. Prezident je podle Vondráčka schopen vykonávat úřad hlavy státu, samotná hospitalizace není podle něj důvodem pro převod prezidentových pravomocí. „Můžu potvrdit, že pan prezident je schopen vykonávat svůj úřad a zajímá se o dění,“ uvedl Vondráček. Řekl, že je o Zemanově zdravotním stavu informován, nebude o něm ale veřejně mluvit. Reakci Vondráčka na slova nemocnice CNN Prima NEWS zjišťuje.

Zeman podle Vondráčka v nemocnici podepsal rozhodnutí, kterým svolal stálé zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Dokument Vondráčkovi osobně předal. „Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,“ řekl Vondráček, podle kterého šlo o příjemné a lidské setkání.

Kritika Hradu

Hrad čelí dlouhodobé kritice kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na čtvrteční odpoledne ohlásil na Hradě briefing, na kterém vystoupila prezidentova žena Ivana s dcerou Kateřinou. Podle manželky Ivany prezident podstupuje léčbu, která si žádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické. Novináři neměli možnost pokládat dotazy.

Důvodem Zemanova převozu do nemocnice byly podle nedělního vyjádření ošetřujícího lékaře a šéfa ÚVN Miroslava Zavorala komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.

Tagy: