Žantovský: Zemanová a její dcera byly cynicky zneužity, vypadáme jako Severní Korea

Co Čech, to politik! (1014)

Bývalý velvyslanec v USA či Izraeli a v minulosti též tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Michael Žantovský říká, že první dáma Ivana Zemanová byla s dcerou cynicky zneužita. Prohlásil to v pořadu Co Čech, to politik na CNN Prima NEWS s odkazem na čtvrteční krátké tiskové vyjádření manželky prezidenta Miloše Zemana.

„Je mi líto paní Zemanové, cítím s ní a přeju prezidentovi uzdravení, ale co se dnes stalo, je cynické zneužití emocí paní Zemanové a její dcery,“ řekl Žantovský ve čtvrtek ve vysílání CNN Prima NEWS. Pokud je svolána tisková konference ke zdraví prezidenta, očekával by otázky a odpovědi, přítomnost tiskového mluvčího a také lékařské konzilium či alespoň doktora, který by se k situaci vyjádřil.

Zásadně jinak se podle Žantovského informovalo o zdravotních problémech exprezidenta Václava Havla, který byl v nemocnici opakovaně, nejprve s plicními a později střevními problémy. „Lékařské konzilium tehdy informovalo každých 24 hodin, třeba i o tom, kolik centimetrů střeva bylo panu prezidentovi odebráno,“ řekl bývalý Havlův tiskový mluvčí s tím, že veřejnost znala i prognózy zdravotního stavu hlavy státu a léky, které dostává.

Připomněl, že podobně to funguje i v zahraničí. Velmi podrobně se informovalo například o zdravotním stavu amerického prezidenta Ronalda Reagana, který přežil pokus o atentát, či izraelské hlavy státu Ariela Šarona, kterého pro změnu postihla mrtvice. Žantovský si posteskl, že v případě Miloše Zemana je situace zcela opačná. „Začínáme vypadat jako Severní Korea či Sovětský svaz,“ dodal.

Nešpor: Odhadnout diagnózu? Zemana jsem nikdy neviděl

Ekonom Vladimír Pikora v pořadu CNN Prima NEWS podotkl, že v tuto chvíli není vzhledem k povolební situaci prezident potřeba. „Zatím se nic nedohodlo, takže ho nepostrádáme. Pokud by to bylo dlouhodobé, šlo by o problém,“ řekl ekonom.

Známý psychiatr a expert na návykové závislosti Karel Nešpor připomněl, že Zeman je dlouhodobě milovníkem alkoholu. Dříve podle něj de facto dělal reklamu alkoholickému průmyslu.

K Zemanovu zdravotnímu stavu uvedl, že by si na rozdíl od lékařky Džamily Stehlíkové nedovolil určit jeho diagnózu. „Pana prezidenta jsem osobně nikdy nepotkal a nedovolil bych si říct, jestli je, či není závislý,“ řekl Nešpor s tím, že jaterním onemocněním, o kterém se u Zemana spekuluje, může trápit i člověka, který tolik nepije.

Tagy: