Zachová korespondenční volba tajnost hlasování? Půjde to i bez plenty, zní z pětikoalice

Představitelé vládní koalice ve Sněmovně

Koaliční zákonodárci předložili návrh o korespondenční volbě ze zahraničí

Debata o plánu pětikoalice zavést korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí probouzí v naší společnosti velké vášně. Bude vůbec možné zachovat tajnost hlasování, kterou Čechům garantuje Ústava? Nebo bude třeba základní zákon České republiky přepsat? Redakce CNN Prima NEWS oslovila zástupce vládních stran, aby se vyjádřili k tomu, jak poštovní volbu a případné ohrožení tajnosti hlasování vnímají. Většina z nich nevidí v absenci volební plenty problém.

Každý z oslovených politiků obdržel otázku, jak při zavedení korespondenční volby zachovat tajnost hlasování. „Bude zachována díky tomu, že volič vkládá svůj hlas do obálky. Tvrdit, že to není tajné hlasování, je úplný nesmysl,“ sdělil pro CNN Prima NEWS šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Kritici návrhu často poukazují na absenci plenty. Volič, který volí korespondenčně, tak při vkládání hlasovacího lístku do úřední obálky nemá zaručené soukromí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boj o korespondenční volbu. Česko jde v Evropě proti proudu, jaká jsou pro a proti?

Michálek na doplňující dotaz, zda v této skutečnosti nevidí riziko, odpověděl následovně: „Stejně tak by mohlo být zpochybňováno hlasování za plentou, pokud má člověk předem připravenou obálku a nevyzvedne si novou sadu hlasovacích lístků (u volební komise). Pokud si je nevyzvedne, tak to podle takové logiky není tajná volba.“

Podle Michálka je zpochybňování tajnosti u korespondenční volby účelovou rétorikou, která má zakrýt skutečnou snahu zabránit volit lidem žijícím v zahraničí. „Korespondenční volba výrazně usnadní hlasování desetitisícům lidí. Její oponenti proti ní teď vystupují jen kvůli tomu, že je tito lidé příliš nevolí. Ve všech okolních státech to funguje dobře. Lidé nás zvolili s tím, že to prosadíme,“ dodal Michálek.

Ani místopředseda hnutí STAN Jan Farský se neobává, že by navrhovaná novela zákona ohrožovala tajnost volby. „Dvě obálky a kontrolované otevírání. Nevymýšlíme nic nového, jde o systém mnohokrát ozkoušený v mnoha desítkách států. Tajnost je zaručena. Ústavu není potřeba měnit. Na hranici ústavnosti je spíše současný stav, kdy možnost hlasovat je pro část občanů extrémně ztížena, až znemožněna,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Pravdou je, že korespondenční hlasování existuje v určité formě ve většině zemí Evropské unie. Výjimku společně s Českem tvoří Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii však lze od roku 2020 volit ze zahraničí přes internet.

Češi v případě sněmovních a prezidentských voleb mají možnost volit z ciziny, a to přímo na velvyslanectvích i řadě konzulátů. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je současný systém časově i finančně nákladný pro voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Absence plenty by podle Farského na volbu neměla zásadní vliv. „O tom, jestli se někdo nechá ovlivnit, nerozhoduje technika volby,“ dodal.

Volbu poštou velmi viditelně prosazuje také TOP 09. Podle šéfa poslaneckého klubu této strany Jana Jakoba by nebylo třeba při jejím zavedení měnit Ústavu. „Naopak by byla lépe naplněna. Každý občan ČR má právo volit. Bez možnosti korespondenční volby ho mají někteří lidé omezené. Tajnost hlasování nebude díky systému dvou obálek jakkoliv narušena. Možnost zneužití systému nebude nikterak vyšší než nyní,“ uvedl.

I Jakobovi zaslala redakce CNN Prima NEWS doplňující otázku, zda se neobává rizika ohrožení tajnosti kvůli absenci volební plenty, což by mohlo vést k ovlivňování voliče. „Tohoto rizika se neobávám. Jsem přesvědčen, že se lidé chovají zodpovědně a k volbě se nenechají přinutit. Ostatně podobné riziko existuje i v současném systému. Diskuse o politických preferencích mezi členy rodiny, přáteli či kolegy z práce je přirozená a naprosto v pořádku,“ reagoval člen TOP 09.

O poznání rezervovaněji se k otázce tajnosti hlasování při zavedení korespondence vyjádřil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Je pravda, že v takové chvíli už hlasování tajné nebude. Tohle ale musí zodpovědět vnitro a především ústavní právníci, jak to vyřešit. Bez toho bude korespondenční volba těžko proveditelná,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Přesto lidovecký politik kroky koalice podporuje. „Korespondenční volbu slibovala už vláda Andreje Babiše (ANO), ale dopadlo to jako vždycky. Skutek utek. Teď proti ní brojí. Není se co divit, s rétorikou SPD v zahraničí nikoho neosloví. Je dobře, že se k tomu současná vláda postavila čelem,“ napsal na sociální síti X.

Redakce CNN Prima NEWS oslovila také zákonodárce zvolené za ODS. Nikdo z nich však otázku ohledně ohrožení tajnosti volby nezodpověděl. Poté, co vláda ve středu podpořila návrh pětikoaličních poslanců, se premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil k chystané novele zákona následovně: „Plníme slib, který jsme dali občanům. Moje vláda na prvním zasedání v novém roce podpořila korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí. Věřím, že i přes všechny ohlašované obstrukce opozice korespondenční volba v Poslanecké sněmovně projde. Je to správná věc.“

Volit poštou ze zahraničí by podle návrhu mohli Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu, o hlasování požádají a nahlásí adresu, na kterou chtějí poslat doručovací a hlasovací obálky i identifikační lístek. Na nich podpisem stvrdí, že hlasovali sami za sebe.

Volební lístek si vytisknou z informačního systému správy voleb, vloží do hlasovací obálky a tu pak s identifikačním lístkem dají do doručovací obálky, kterou odešlou zpět zastupitelskému úřadu. Korespondenční volbu by podle odhadů mohlo využít na 600 tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem.

Tagy: