Na americké volby Češi vsadili 300 milionů korun, to nikdo nečekal, říká bookmaker

Pavol Boško

Fenomén politického sázení v Česku roste. V republice se objevil s přímou volbou prezidenta v roce 2013. V pořadu Pavlíny Wolfové 360° na CNN Prima NEWS o něm hovořil bookmaker ze sázkové kanceláře Tipsport Pavol Boško.

Podle Boška se fenomén politického sázení v Česku stává stále populárnějším. „Růst je obrovský. Když si vzpomenu na české prezidentské volby v roce 2013 a potom 2018, nárůst byl asi sedminásobný. Teď při amerických volbách byl dokonce desetinásobný, to jsme nikdy nevěřili, že by mohlo nastat,“ uvedl Boško.

Při listopadových amerických volbách ale neměla podle Boška kancelář sázky jisté. „Osobně jsem přesvědčení získal až poslední týden před volbami. Pořád to bylo ve prospěch Joea Bidena. Navíc Donald Trump měl jeden velký minus, který mu asi velmi uškodil, a to je covid,“ sdělil Boško.

Jasno měli tři dny po uzavření volebních místností

Česi při současných amerických volbách prosázeli 300 milionů korun, což je dosavadní rekord tuzemských politických sázek. „Rozhodně jsme nečekali, že suma bude až tak obrovská. Jen u nás se nabralo asi 140 milionů korun. Pokud hovoříme jen o jedné události, je to obrovská suma. Na zápas v top fotbale nabíráme kolem 30 až 40 milionů korun,“ nastínil Boško.

Moment, který popisuje jako zlomový, podle něj nastal prvně, když z USA přišla zpráva, že Donald Trump je pozitivní na koronavirus. „Tehdy všechny sázkovky po celém světě zpozornily a víceméně stáhly všechny kurzy z nabídky. Nikdo nevěděl, jak moc vážné to je,“ sdělil bookmaker.

Další klíčový moment pro sázkové kanceláře podle jeho slov přišel ve chvíli, kdy se uzavřely volební místnosti a začaly se sčítat hlasy. „Tehdy tam bylo poměrně turbulentní skákání kurzu. Ze začátku to byla taková červená vlna, přicházely hlasy lidí, kteří volili osobně pro Trumpa. Postupem času se to začalo otáčet a Joe Biden byl opět velkým favoritem. Definitivně jsme si řekli, že je asi hotovo, až tři dny po uzavření volebních místností,“ vylíčil Boško.

Na covid se nesází

Podle něj jsou tipy sázkařů často přesnější než renomované volební průzkumy ze dvou důvodů. „Klienti vnímají, co se děje okolo nich, i názory lidí, možná jim to poví pravdivěji. Hlavně do toho ale dávají své peníze. To ovlivňuje i nás, neděláme průzkum, anketu, kde člověk může říct, co chce. Když už do toho dá své peníze, je jasné, že nějaký názor má,“ vysvětlil bookmaker.

Přesto podle jeho slov existují morální hranice, na co se vsází, a na co ne. Například na covid nebo rozvolňování opatření sázky prý nepadají. „Tam už narážíme na nějaký morální aspekt sázek. Něco je dané zákonem, při vypsání sázky ale musíte dbát na to, abyste neporušili morální standardy,“ objasnil Boško.

Tagy: