Čeští politici odsuzují útok na Trumpa: Fiala odmítá násilí, Babiš akt označil za šílený

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován.

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Politika má být soubojem názorů, násilí v ní nesmí mít místo, odsoudil pokus o atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa premiér Petr Fiala (ODS) a popřál mu brzké uzdravení. Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil incident na mítinku v Pensylvánii za „šílený“ a současně exprezidentovi popřál, aby byl co nejdříve v pořádku. Útok odsoudila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Politika má být soubojem názorů, násilí v ní nesmí mít místo. Důrazně odsuzuji útok na Donalda Trumpa a přeji mu brzké uzdravení,“ uvedl na síti X předseda vlády Fiala.

Na pokus o atentát reagoval i šéf ANO Babiš. „Šílené, každý normální člověk to musí odsoudit. Přeji mu rychlé uzdravení,“ napsal v příspěvku na síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Pomáhal jsem odnášet mrtvého. Svědek z mítinku Trumpa popsal, co se dělo během střelby

Útok odsoudila i Pekarová Adamová, která současně připomněla úmrtí nevinného člověka z řad účastníků mítinku. „Takový čin nemá v civilizované společnosti místo a je útokem na podstatu demokracie, kde se názory a postoje vyjadřují ve volbách a diskusích, nikoliv násilím,“ uvedla na sociálních sítích.

Reagoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Násilí do politiky nepatří. V žádné podobě, nikde na světě. Jednoznačně odsuzuji útok na D. Trumpa,“ napsal v příspěvku na sítích. Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že „je děsivé, jak často to musíme všichni opakovat: násilí do politiky nepatří“. „Upřímnou soustrast pozůstalým oběti. Exprezidentu Trumpovi přeji rychlé zotavení,“ dodal v příspěvku na síti X.

K incidentu se vyjádřil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), podle něhož se jedná o „další tragický den demokracie“. Trumpovi popřál co nejrychlejší uzdravení a mnoho sil.

Také nově zvolená europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) odsoudila násilí s tím, že se jedná o něco neakceptovatelného a odsouzeníhodného: „Je dobře, že pan Trump bude v pořádku. Zda toto násilí vyhrálo americké volby, jak od rána čtu, nevím,“ napsala. Evropské státy podle ní dostaly „další připomenutí, že se o svou bezpečnost musí postarat více samy“.

„Je strašné a odsouzeníhodné, když se něco takového ve volební kampani stane. Paradoxem je, že ať už měl střelec jakýkoliv motiv, svým činem definitivně vyhrál Trumpovi volby,“ reagoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že další kampaň je už zbytečná.

V souvislosti s útokem na Trumpa psal nově zvolený europoslanec Filip Turek o „liberálních dobytcích“, kteří podle něj „neuspěli v jejich odporné představě demokracie“. Za svá slova schytal kritiku právě od Kalouska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V některých třídách se mluví až osmi jazyky, řekla expertka k migraci v Německu. Školy čelí výzvám

Tagy: