Na auta se dělají pořadníky jak za socialismu. Pořízení vozu raději odložte, radí ekonom

Závod Škoda Auto

Jak nakupovat v době inflace?

S inflací se bude Evropa potýkat ještě dlouho. Čeští spotřebitelé by měli přibrzdit a pořizovat si jen to, co opravdu potřebují, nákup auta je nyní lepší odložit, radí ekonom Martin Thienel. V ranním pořadu Nový den na CNN Prima NEWS upozornil, že zdražování jen tak zřejmě neskončí, na druhou stranu se ale podle něj mohou Češi aktuálně radovat ze silné koruny, která jim přihraje levnější dovolenou nebo nákupy v zahraničí.

Kromě energií zdražilo celé spektrum spotřebního zboží. Vyšší ceny zaznamenáváme také u elektroniky, automobilů či stavebních surovin. Rady, jak se chovat během inflace, se různí, podle ekonoma Martina Thienela by se měli spotřebitelé pokud možno chovat co nejnormálněji a nepodléhat nákupnímu šílenství. „Měli bychom nakupovat, co opravdu potřebujeme,“ zmínil v pořadu Nový den.

Uznal, že spořící účty v době inflace úplně nestačí, třebaže nemalá část tuzemských bank u nich zvýšila úrokovou sazbu. „Samozřejmě to není dostatečné. Spousta lidí ale spíše řeší to, jak snížit své půjčky, než kolik si může uspořit,“ poznamenal Thienel. Současná situace na trhu rovněž nenahrává ani těm, kteří poohlížejí po hypotéce – aktuálně není ideální si ji pořizovat.

Letos nelze ani čekat výraznější zlevnění energií, naopak může v průběhu roku dojít k dalšímu zdražování. Ceny na evropském trhu ale Česká republika nedokáže příliš ovlivnit. „Co může stát udělat, je pomáhat těm, kterým ceny energií výrazně zasáhly do rodinného rozpočtu. Zlevnění, pokud přijde, nebude tak razantní jako před lety,“ odhadl ekonom ve vysílání.

Nepříliš přívětivá situace nastala také na trhu s automobily. Ty se jednak nestíhají vyrábět, jednak výrazně zdražily kvůli vstupním výrobním cenám „Lidé čekají na auta jak za socialismu – dělají se pořadníky, někteří čekají i několik měsíců. To pak má návaznost i na ojetiny. Kdo má auto staré třeba čtyři nebo pět let a chce si koupit nové, tak nemůže. A ten vůz pak chybí na trhu ojetin. Nechme si to, co máme, a vydržme. Třeba se situace za rok vyrovná,“ poradil dále Thienel.

Z čeho Češi mohou mít trošku radost, je sílící česká koruna. Díky ní si podle ekonoma mohou užít levnější dovolenou nebo nákupy v zahraničí.

Tagy: