Na zastávce v Bežovcích našli odložené dvoudenní miminko. Plakalo v dřevěné krabici

Odložená dívenka zřejmě najde nové rodiče díky adopci.

Novorozenec odložený na autobusové zastávce

Na zastávce ve slovenské obci Bežovce našla kolemjdoucí v dřevěné krabici novorozené dítě. To bylo ihned převezeno do nemocnice a policie zahájila pátrání po rodičích, informuje web Noviny.sk.

Na východním Slovensku v obci Bežovce byl v pondělí nalezen novorozený chlapec. Miminko někdo uložil do dřevěné krabice a opustil. Hospitalizovali ho a nyní je v dobrých rukou, informuje web Noviny.sk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Porodila do záchodu, miminko zemřelo. Soud v Ústí udělil matce za vraždu 16 let vězení

Žena, která procházela kolem zastávky, zaslechla zvuky z malé dřevěné bedny. Ležel v ní chlapec starý jen několik hodin. Záchranáři uvedli, že dítě bylo řádně donošené.

„Můžeme potvrdit, že jsme na lince tísňového volání přijali informaci o nálezu novorozence na ulici v obci Bežovce,“ sdělil slovenskému médiu Viliam Sládek, hlavní operátor záchranné služby. „Zdravému chlapci byly v době nálezu nejvýše dva dny. Záchranná služba jej ihned transportovala do nemocnice,“ doplnil Sládek. V krabici byl přikrytý dekami.

„Vyšetřovatelé kriminální policie v Michalovcích zahájili pátrání pro zločin opuštění dítěte,“ prohlásila Lenka Ivanová, mluvčí policie v Košicích. Na místě zasahoval policejní vyšetřovatel v doprovodu služebního psa. Kriminalisté údajně zajistili stopy a mají k dispozici záznamy z kamer.

„Policie se snaží dojít k vysvětlení činu. Vzhledem k citlivosti případu nebudeme poskytovat podrobnější informace,“ doplnila Ivanová.

Potenciálních důvodů opuštění potomka je mnoho. Jednou z teorií je, že jej nechala na ulici vlastní matka. Podle odbornice se těhotenství spojuje s hormonálními změnami, které mohou zajít až k depresím.

„Žena se může bát, že nezvládne roli matky, jestli se vůbec dokáže postarat o dítě. Sociální izolace, špatná finanční situace, manželská či partnerská krize nebo nedostatek podpory mohou vést k tomuto zkratovému chování,“ sdělila webu Noviny.sk psycholožka Miroslava Smolová.

V Česku za opuštění dítěte, o kterého má rodič povinnost pečovat, hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šok na základní škole v Kamýku: Čtvrťák napadl svou učitelku, incident šetří policie

Tagy: