Na Česko se žene další sněhová smršť. Napadne až 20 cm, hrozí i ledovka

V noci na pátek bude na většině území sněžit, na východě ČR může do rána napadnout až 10 cm, přes den pak dalších deset. Na jihu Moravy navíc hrozí ledovka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) o tom informoval ve vydaných výstrahách.

Varování před novou sněhovou pokrývkou platí od páteční jedné ráno až do 17. hodiny a týká se především východní části republiky. Sněžit bude v Moravskoslezském a Olomouckém kraji a také na Vysočině, chumelenice ale zasáhne i části Jihomoravského, Zlínského, Pardubického, Královéhradeckého a Jihočeského kraje.

Za 12 hodin může napadnout pět až 15 centimetrů sněhu. Podle podrobné předpovědi by mohlo do rána přibýt 10 a během dne dalších 10 centimetrů nového sněhu.

„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ varovali meteorologové. Při jízdě autem byste měli dbát velké opatrnosti a sledovat dopravní zpravodajství.

Pokud se vydáte do vyšších poloh, nezapomeňte na zimní výbavu včetně sněhových řetězů. V horách by pak měli lidé dodržovat pokyny Horské služby.

Výstraha před ledovkou

Další výstraha pak platí pro jih Moravy, jmenovitě pro oblasti kolem Znojma, Mikulova, Břeclavi, Hodonína, Veselí nad Moravou, Vsetína, Valašských Klobouků, Vizovic, Zlína, Luhačovic, Uherského Brodu a Uherského Hradiště. Meteorologové upozorňují na hrozící tvorbu ledovky při mrznoucím dešti. Častější má být v polohách do 400 metrů nad mořem.

„Nebezpečí úrazů při uklouznutí. Problémy v dopravě, zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítat s prodloužením doby jízdy,“ doplnil ČHMÚ.

Tagy: