VÝSTRAHA: Českem se prožene prudký vítr. Hrozí škody na budovách i lámání stromů

Ve Velké Británii může dojít k události, která nastává jednou za 250 let.

Počasí (15.10.2024 7:10)

V Česku v následujících dnech dosáhnou teplotní maxima 17 °C. V noci se však vyskytnou četné přízemní mrazíky. Od středy se očekává zejména na Českomoravské vrchovině a na horách na severozápadě a severu Čech silný vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti až 20 m/s (70 km/h), uvádí Český hydrometeorologický ústav. Ten v úterý také vydal výstrahu.

V úterý bude oblačno až polojasno, ráno a dopoledne se ojediněle vytvoří mlhy. Místy se očekává nízká oblačnost, která se na jihozápadě Čech ojediněle udrží po většinu dne. Na východě bude zpočátku doznívat déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou 11 až 15 °C, při déletrvající nízké oblačnosti se budou pohybovat kolem 9 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrtvých po hurikánu Milton je nejméně 16. Biden v souvislosti s bouří zkritizoval Trumpa

Noc na středu bude polojasná až jasná. Postupně se místy vytvoří mlhy nebo bude zataženo s nízkou oblačností. Nejnižší teploty klesnou na 5 až 1 °C, na východě až na –1 °C. Vyskytnout se tak mohou četné přízemní mrazíky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na středu předpovídají experti Českého hydrometeorologického ústavu jasno až polojasno. Ojediněle se vytvoří mlhy nebo bude zataženo s nízkou oblačností. Nejvyšší teploty dosáhnou 12 až 16 °C, při déletrvající nízké oblačnosti se budou pohybovat kolem 10 °C. Zejména na Českomoravské vrchovině povane čerstvý vítr o rychlosti 5 až 10 m/s s nárazy kolem 15 m/s. Na horách na severozápadě a severu Čech dosáhne i rychlosti kolem 20 m/s (70 km/h).

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy polojasno až jasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 9 až 5 °C, při slabším větru, zejména na východě, se budou pohybovat kolem 2 °C s přízemními mrazíky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 10 až 14 °C, při polojasnu až 16 °C. Na Českomoravské vrchovině a na horách na severozápadě a severu se opět očekávají silné nárazy větru o rychlosti až 20 m/s (70 km/h).

Kvůli silnému větru vydali meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu výstrahu. „Mezi tlakovou výší nad východní Evropou a brázdou nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou se bude nad střední Evropou vytvářet čerstvé jižní až jihovýchodní proudění s přílivem teplého vzduchu, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry. Ve středu bude zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a na severu Čech zesilovat jihovýchodní vítr na čerstvý s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h). Ve čtvrtek k večeru začne vítr zvolna slábnout,“ uvedli meteorologové na sociální síti X.

Výstraha platí pro oblast Vysočiny a sever Libereckého kraje. Podle meteorologů hrozí poškození stromů a lesních porostů, možné jsou také menší škody na budovách. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ napsali meteorologové ve výstraze, která platí od středečních 12 hodin do čtvrtečních 18 hodin.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy i polojasno. Ojediněle se očekává slabý déšť nebo mrholení. Nejnižší noční teploty klesnou na 10 až 6 °C, na severovýchodě se budou pohybovat kolem 3 °C. Přes den teploty dosáhnou 10 až 14 °C, při polojasnu až 17 °C. Na horách na severozápadě a severu se opět očekává silný vítr s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Silný vítr a předměty létající vzduchem. Reportér CNN popsal situaci v srdci hurikánu Milton

Tagy: