Na Česko se ženou silné bouřky, hrozí i kroupy a přívalový déšť. Skončí úmorné vedro?

Bouřka

Na Česko se ženou bouřky

Českou republiku v sobotu zasáhnou bouřky, které ojediněle budou silné. Horko zatím ale nepoleví, na Moravě a ve Slezsku bude 31 až 34 stupňů. Na západě bude o něco chladněji, maximální teploty tam budou od 26 do 30 stupňů. Informoval o tom ve své výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění před sobotními bouřkami platí pro všechny kraje. První silnější bouřky se podle meteorologů mohou ojediněle objevit v sobotu ráno na západě a severozápadě Čech. Dopoledne se bouřková činnost přechodně uklidní, odpoledne a večer se pak silné bouřky místy čekají na celém území.

Doprovodí je přívalový déšť, nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině nebo kroupy, uvedli meteorologové. I přes očekávané bouřky zůstává v platnosti upozornění ČHMÚ na nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Tropické počasí panuje v Česku už několik dnů. Například ve čtvrtek meteorologové naměřili na několika místech přes 36 stupňů, nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde bylo 37,3 stupně Celsia.

„Dnes vystoupí teploty v nížinách v Čechách na 30 až 33 stupňů, na Moravě a ve Slezsku mimo hory na 31 až 34 stupňů, na jihovýchodě Moravy až na 35 stupňů,“ informovali v pátek meteorologové a doplnili, že k 34 stupňům vystoupí teploty na východě země také v sobotu.

Tagy: