Na Česko se ženou silné bouřky s kroupami, meteorologové vydali výstrahu. Kde udeří?

Česko zasáhnou bouřky. (Ilustrační foto)

Počasí (2. 6. 2024 07:16)

Česko v neděli a v pondělí zasáhnou silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav kvůli tomu vydal výstrahu, která platí pro celou republiku. Vyskytnout se mohou také přívalové srážky a kroupy.

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 30 mm a menšími kroupami,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav ve výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kroupy velké jak vejce krvavě zraňovaly lidi a zabíjely ptáky aneb Z historie krupobití v Česku

Ta platí pro celou republiku v neděli a v pondělí, oba dny od 12 do 20 hodin. „Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků,“ upozornili meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podle nich hrozí také škody větrem, zejména v důsledku lámání větví stromů. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi,“ napsali.

Pozor by měli dávat také řidiči. „Při řízení vozidla v bouřce je třeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ radí meteorologové.

Tagy: