Filipíny se po silném zemětřesení obávají ničivé vlny tsunami. Evakuace pokračují

Filipíny se připravují na cunami. (Ilustrační foto)

Filipíny zasáhlo silné zemětřesení, země očekává i vlnu tsunami

Zemětřesení o síle 7,5 stupně v sobotu zasáhlo ostrov Mindanao na Filipínách, uvedlo Evropské seismologické středisko (EMSC). Filipínské vulkanologické a seismologického středisko (PHIVOLCS) uvedlo, že první vlnu tsunami lze očekávat ještě před půlnocí místního času (17:00 SEČ) a vyzvalo lidi na pobřeží k okamžité evakuaci do vnitrozemí. Vlna ale dosud k filipínským břehům nedorazila a americký výstražný systém své dřívější varování na rozdíl od filipínských úřadů stáhl, píše agentura Reuters. Evakuace z pobřeží přitom pokračují.

Varování před tsunami dříve vydala také japonská meteorologická služba. Později uvedla, že u japonského tichomořského ostrova Hačidžódžima, přibližně 290 kilometrů jižně od Tokia, byly vidět vlny dosahující zhruba 40 centimetrů.

Zemětřesení vycházelo podle EMSC z hloubky 63 kilometrů, podle americké geologické služby USGS naopak z 32 kilometrů a mělo sílu 7,6, nikoliv 7,5 stupně. Po prvním otřesu podle EMSC následovala asi dvacítka dalších, z nichž nejsilnější měl 6, 5 stupně. Bližší podrobnosti o případných škodách nejsou v tuto chvíli k dispozici a oběti na životech hlášeny nejsou.

ČTETĚ TAKÉ: Mohutná vodní smršť vyděsila Itálii. Rychle se blížila k přístavu, rozpustila se až o útes

Filipínský úřad PHIVOLCS varoval, že se očekává ničivá tsunami provázená velmi vysokými vlnami, což může trvat i několik hodin. Vyzval lidi žijící na pobřeží k okamžité evakuaci do výše položených míst ve vnitrozemí. Rybáři, kteří jsou daleko od pobřeží, naopak měli zůstat v hlubokých vodách. Nařízená evakuace platí pro oblasti Surigao Del Sur a Davao Oriental. Na rozdíl od jiných částí Filipín se ale jedná o řídce osídlené provincie, píše Reuters. Kolem 18:00 SEČ však americký výstražný systém varování před očekávanou tsunami na Filipínách stáhl. Naopak PHIVOLCS sdělil, že „výstrahu zatím neodvolal“.

Na sociálních sítích kolují záběry silných otřesů na Filipínách. PHIVOLCS uvedl, že očekává určité škody na majetku poté, co bylo hlášeno několik následných otřesů. Původně úřad uváděl, že rozsáhlé škody nepředpokládá.

Místní policejní velitel Raymark Gentallan agentuře Reuters řekl, že zemětřesení v blízkosti ohniska ve městě Hinatuan podle dostupných informací nezpůsobilo ztráty na životech, ale oblast je nyní bez elektřiny. „Evakuujeme lidi z pobřežních oblastí,“ řekl s tím, že dosud nebyly hlášeny oběti ani škody.

Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se zde tektonické desky a zemětřesení jsou proto častá. V roce 1990 zemětřesení o síle 7,7 stupně připravilo na severu ostrovního státu o život téměř dva tisíce lidí.

VIDEO: Oceán vyplavil první oběť tsunami na Tonze. Britku smetla vlna, když zachraňovala psy

Tagy: