Na horách udeří silný vítr, teploty vystoupají až k 10 °C. Pozor na mrznoucí mlhy

Počasí 14.2.2022 7:48

Do nového týdne Češi vstoupí za překvapivě teplého počasí. Teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, ojediněle však vystoupají až k 10 °C. Ačkoliv bude jasno až skoro jasno, na horách se mějte na pozoru, bude vát silný vítr, který může dosahovat rychlosti až 90 km/h.

V pondělí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před nízkou oblačností nebo mrznoucími mlhami. K večeru bude oblačnosti přibývat, během dne však bude jasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, ojediněle však vystoupají až k 10 °C.

Vát by měl většinou čerstvý jižní vítr o síle 4 až 8 m/s, místy bude dosahovat rychlosti 15 m/s. Na horách se však mějte na pozoru, vát bude vítr o síle 20 až 25 m/s, tedy až 90 km/h. K večeru by však měl slábnout.

V noci na úterý bude oblačno až zataženo. V západní polovině Čech se očekávají postupně přeháňky nebo slabý déšť, na horách může padat i sníh. Ojediněle se očekávají i srážky mrznoucí. Nejnižší teploty klesnou k 1 až -3 °C, na severovýchodě a východě území budou místy kolem 2 °C. Vát má proměnlivý nebo jižní vítr o rychlosti 4 m/s.

V úterý si nezapomeňte deštníky. Od západu se postupně objeví místy přeháňky nebo slabý déšť, na horách bude padat sníh, ojediněle i srážky mrznoucí. Během dne bude oblačno až zataženo, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 °C, při menší oblačnosti vystoupají až k 10 °C. Vát bude slabý, postupně mírný jihozápadní vítr o síle 2 až 6 m/s.

Ve středu bude pršet na většině území, ve čtvrtek pak vydatněji i na horách, v závěru dne bude v polohách nad tisíc metrů nad mořem sněžit.

Druhá polovina týdne bude větrná, nejsilnější vítr bude foukat ve čtvrtek, nárazy větru budou v nížinách až 90 kilometrů za hodinu, na horách i kolem 110 kilometrů za hodinu. V pátek vítr jen nepatrně zeslábne, pak už by tolik foukat nemělo.

Nejtepleji bude v následujícím týdnu ve čtvrtek, kdy se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi devíti až 13 stupni Celsia, na jižní Moravě mohou vystoupat až k 15 stupňům Celsia.

Tagy: