Jak do Rakouska na lyže? Bez očkování či prodělání covidu vás na sjezdovky nepustí

Restaurace na Kitzbüheler Hornu

Lyžování v rakouském KleinArl-Wagrain

Česká republika nedávno zrušila povinnost prokazovat se covid passem v nejrůznějších zařízeních včetně skiareálů. Sousední Rakousko však cestu rozvolnění protiepidemických opatření zatím zdaleka nenastupuje. Naopak. Bez prokázání bezinfekčnosti vás neubytují, nepustí na sjezdovky ani do baru či restaurace. A obsluha je skutečně nekompromisní.

„Dobrý den, prosím celodenní skipass pro dva dospělé a tři děti, čtrnáct, dvanáct a deset let,“ objednávám permanentky na dolní stanici lanovky v rakouské Mekce alpského lyžování Kitzbühelu. „Dobrý den, potřebuji vidět vaše covid passy,“ odvětí pokladní na přepážce. S tím jsem samozřejmě počítal a postupně na mobilu lovím QR kódy prokazující očkování a u dětí starších 12 let také negativní PCR test. Děti do 12 let žádný doklad o očkování nebo prodělání covidu nepotřebují.

Zatímco manželčino i mé potvrzení o očkování prošlo bez problémů, menší zádrhel nastal u syna. Přestože pro vstup do Rakouska potřeboval plné očkování (dvě dávky vakcíny proti SARS-CoV-2) a negativní PCR test, při koupi skipassu mu negativní PCR test nebyl uznán. Teprve když jsme ukázali QR kód k očkování, čtečka paní pokladní byla spokojena. Bezinfekčnost starší dcery už jsme tedy prokazovali pouze dokladem o očkování. A stačila k tomu česká aplikace Tečka.

Sledujte informační portál

Máte-li pocit, že Rakousko má pravidla nastavena poněkud nesrozumitelně, nemýlíte se. Existuje totiž mírná odlišnost v podmínkách pro vstup do země a pro přístup do nejrůznějších zařízení. Pro přicestování do země naši jižní sousedé vyžadují takzvané 2G+ pravidlo. 2G znamená očkován (Geimpft) nebo uzdraven (Genesene), „+“ pak značí, že musíte mít ještě něco navíc. Tím je buď třetí dávka očkování, nebo negativní PCR test ne starší než 72 hodin, nebo prodělání covidu.

Pro vstup do různých zařízení (nejčastěji lanovky, restaurace) pak stačí pouze vyhovět pravidlu 2G. Tato informace je cenná pro ty, kdo v Rakousku budou pobývat déle než 72 hodin, protože nebudou muset každé tři dny podstupovat PCR testování přímo na místě. Zjednodušeně řečeno, kdo má za sebou tři dávky očkování nebo dvě dávky s proděláním nemoci, nemusí PCR test před cestou do Rakouska vůbec řešit.

Pravidla se však vyvíjejí, proto se vyplatí sledovat portál Austria.info, kde lze jejich aktuální požadavky sledovat.

Masku ve frontě i na lanovkách

Ale zpátky na svahy. Téměř na každém kroku narazíte v blízkosti lanovek na informační cedule, které lyžaře nabádají, aby při čekání ve frontě i během jízdy na sedačce nebo kabinkou měli nos i ústa zakrytá maskou ve standardu nejméně FFP2. Pokud člověk pravidlo nerespektuje, je upozorněn obsluhou, aby si požadovanou ochranu nasadil.

Kromě toho se v tyrolském středisku z místních tlampačů prosba k nošení respirátorů ozývá v pravidelných intervalech. „Prosíme, abyste měli nos i ústa zakrytá maskou FFP2, a to jak při čekání ve frontě, tak během celé jízdy na sedačkových či kabinkových lanovkách,“ hlásí ženský hlas nejprve v němčině, pak i v angličtině.

Během pětidenního pobytu v Rakousku jsme se covid passem prokazovali také v restauracích, včetně fastfoodu McDonald's nebo při vstupu do plavecké haly. QR kód jsem musel ukázat dokonce v půjčovně a prodejně lyžařského vybavení. Chlapík s čtečkou stál hned u vchodu, bez prokázání bezinfekčnosti vás dál nepustil.

Pravdou je, že se tak dělo pouze o víkendu. Z toho odvozuji, že rozhodujícím kritériem pro vyžadování bezinfekčnosti bylo překročení kritické koncentrace osob v zařízení. Při nakupování v obchodě QR kód nikdo nevyžadoval, pouze respirátor či jinou ochranu dýchacích cest ve standardu FFP2.

Jen kdyby přišla kontrola

Pozoruhodnou zkušenost jsme zažili při ubytování. To jsme měli zařízeno v soukromí, tedy nikoli hotelu. Majitel se nás při příjezdu pouze zeptal, zda jsme očkováni. Uspokojila ho kladná odpověď, aniž chtěl vidět potvrzení. „Ptám se jen pro případ, kdyby přišla kontrola, jinak mi vlastně do vašeho očkování nic není,“ řekl a pokrčil rameny. Pán už byl zjevně protiepidemickými opatřeními unaven a nechtělo se mu nic řešit.

Celkový dojem? Opatření samozřejmě do jisté míry život komplikují. Asi největší problém způsobuje nasazování ochranné masky. Když totiž máte helmu, je to doslova nadlidský výkon. Většina lyžařů to řešila tak, že mela respirátor nasazený neustále a během jízdy z kopce si jej stáhla na bradu. Jiní respirátor využili místo kukly, tedy i jako ochranu před omrznutím obličeje. Prokázání bezinfekčnosti při nákupu skipasů nebo návštěvě restaurace prakticky žádné omezení nepředstavuje. Kdo máte chuť do Rakouska vyrazit, neváhejte. Určitě ne kvůli hygienickým pravidlům.

Tagy: