Na hranici chudoby se kvůli cenám energií dostanou desetitisíce lidí, obává se sociolog

Z čeho se skládá elektřina a za co všechno zákazník platí?

Co na to vaše peněženka (1108)

Zdražování energií se dotkne desítek domácností, některé nebudou mít ani na pokrytí mimořádných nákladů, upozornil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS sociolog Daniel Prokop. „Vláda proto nyní musí opatrně přemýšlet, čím českým občanům uleví. Buď musíte sáhnout do populárních věcí jako jsou důchody, rodičovská, podpora penzijního pilíře, nebo musíte zvyšovat daně,“ pronesl.

„Máme 30 procent domácností, které dávají na bydlení včetně energií 30 a více procent svých financí, a tyto domácnosti budou postižené,“ uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka sociolog Daniel Prokop.

Některým lidem se podle něj zvýší energie pádem Bohemia Energy, dalším se zvýší ceny plynu. „Desítky domácností budou velmi postižené a stovky tisíc se přiblíží tomu, že nebudou mít prostředky na nečekané výdaje. Sežerou je energie,“ vysvětlil.

Řešením dlouhodobé energetické krize by podle něj bylo, aby lidem, kteří mají nižší příjmy, zůstávalo víc v kapse. „Myslím, že když nic neuděláme, na hranici existence se ocitnou desítky tisíc. Je ale nesmysl vynulování DPH, to stojí tři miliardy měsíčně a domácnostem, které to potřebují, to přispěje pět set. To je plošné a neefektivní řešení,“ kritizoval vládu.

Prokop se také obává, že nová vláda nesladí příjmy a výdaje. „Buď musíte sáhnout do populárních věcí, jako jsou důchody, rodičovská, zdravotnictví, podpora penzijního pilíře, nebo musíte zvyšovat daně,“ podotkl dále k řešení cenové krize.

Zvyšování daní by se prý mohlo týkat daní z příjmů, nemovitosti, DPH nebo třeba daně z alkoholu. „Nevím, zda na to má vláda energii, ve vládním prohlášení neuvedli vše podle pravdy,“ pustil se dále do politiků.

Konkrétní kroky budoucí vláda oznámí v nejbližších dnech. „Naši experti už na tom pracují. Chceme udělat řešení jak krátkodobé, tak v nějakém dlouhodobějším horizontu,“ hlásal předseda ODS Petr Fiala po volbách. Krátkodobě prostřednictvím příspěvku na bydlení by bylo podle něj možné pomoci těm neohroženějším skupinám a v dalším období by bylo třeba lidi motivovat k instalaci solárních panelů, zateplení domů a vytvoření správného energetického mixu.

Tagy: