Co na to vaše peněženka, Luboš Kastner, Vladimír Sirotek - 4.3. v 17:55
Pivo bývalo tahákem gastronomie, nyní je jeho ekonomickou achillovou patou. V pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl člen představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Luboš Kastner. Podle něj totiž restauratérům generují zisky především jídla, nikoliv oblíbený nápoj z chmelu. Vesnickým hospodským doporučil nový ekonomický model. Odborník mimo jiné vyslovil prognózu ohledně ceny piva za sto korun.
Česko jako národ pivařů podle Kastnera nic neohrozí. „Je to zakomponované v naší společenské DNA, v ohrožení tento status není,“ pronesl odborník ve vysílání CNN Prima NEWS.
K TÉMATU: Dlužníci často nevidí problém u sebe, míní expertka. Které skupiny jsou nejzranitelnější?
Nápoj z chmelu však označil za současnou „ekonomickou achillovu patu“. „Marže na pivo je srovnatelná s obědovým menu. Nejvíce peněz přináší hospodským jídlo. Pokud tedy máte podnik postavený pouze na pivu, musíte detailně dbát na náklady,“ vysvětlil odborník.
Češi se podle ředitele rozvoje produktu a služeb Dotykačka ČR, s.r.o., Vladimíra Sirotka méně baví ve večerních hodinách. „V případě nočních klubů a diskoték pozorujeme meziročně pokles tržeb o 15 až 20 procent. Podobně negativní vývoj sledujeme u barů,“ uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka. Přiblížil rovněž i možné pozadí této statistiky.
„Lidé potřebují více odpočinku, tak se vyrazí bavit dřív. Třeba v kavárnách se zvyšuje konzumace alkoholu. Myslím si, že jde o změnu spotřebitele. Štamgasti už nevypijí tolik, co dříve, a to z ekonomických důvodů či kvůli tomu, že se sejdou u souseda na zahradě,“ vysvětlil.
Skutečnost, že se mnoho obyvatel menších obcí či vesnic přesunulo k domácím výčepům v garážích či na zahradách, trápí mnohé lokální hospodské. Kastner jim doporučil nový ekonomický model. „Nemusí mít otevřeno v úterý či ve středu, ale spíše od čtvrtka do soboty, kdy budou spoléhat na večerní provoz. Právě v tu dobu poskytnou místo, v němž se lidé budou chtít bavit,“ pronesl.
Podle Sirotka je velmi pravděpodobné, že se cena piva vyšplhá až ke stokoruně, ale letos to určitě nebude. Podobně to vidí i Kastner, který mimo jiné upozornil na hlavní výzvu českých hospodských v podobě levného piva z obchodu či domácího výčepu, na nějž si čeští pijáci navykli zvláště v době pandemie covidu.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdražování potravin v Česku u konce? Nenechme se ukolébat, varují ekonomové