Na jahody do Polska? Za ty peníze je to nádhera, pochvaluje si český sběrač

Sezóna samosběru jahod je v plném proudu

Polské jahody

Samosběr jahod je letos opět v kurzu, tomu se asi nikdo nediví. Běžně se letos dají jahody takto pořídit za 70 korun za kilo, tedy přinejmenším za polovinu toho, co v obchodě. V sousedním Polsku si ale můžete natrhat kilo jahod dokonce za pouhých třicet pět korun.

Polské Mokre je jen 19 kilometrů od Krnova. Jahody se tu sbírají za 35 korun jedno kilo. To je poloviční cena než u nás a Češi to dobře vědí. „Víc je tady Čechů, tak 80 procent. Poláků je tady málo, protože více lidí má svoje jahody, svoji zahradu,“ popsal pro CNN Prima NEWS zaměstnanec farmy Miroslav Kubica.

Rodina Urbanových se sem vypravila z deset kilometrů vzdálené Osoblahy. Za hodinu v pěti lidech nasbírali 35 kilo. „Ta finanční motivace je natolik silná, že nepotřebuju žádné dopovací prostředky, zkrátka za ty peníze je to nádhera a zaplať pánbůh, že ty Poláky tady máme,“ vysvětlili.

Za třicet pět kilo zaplatili Urbanovi přes dvanáct set korun. Ve srovnání s nejlevnější českou jahodárnou tak ušetřili tisícikorunu. Pokud uděláte stejnou útratu jako Urbanovi, ušetříte dvacet litrů benzínu.

Pokud budete počítat s průměrnou spotřebou auta, tak se vám do Polska vyplatí jet i ze vzdálenosti sta kilometrů. Když ještě navíc zde nakoupíte i benzín, dostanete se na ještě lepší poměr „cena a výkon“.

Nejzásadnější tip pro samosběry v Polsku je, že jahoda se polsky řekne truskavka. Pokud naopak Polákovi řeknete jahoda, znamená to v polštině borůvka.

Tagy: