V Chebu havarovalo letadlo, dopadlo na rodinný dům. Pilot nepřežil, na místě jsou hasiči

Nehoda letounu v Chebu

VIDEO: Chtěl jsem krásné letadlo, natočil jsem smrt. Šmucler zveřejnil záběry tragédie v Chebu

Na leteckém dni v Chebu v neděli odpoledne havaroval letoun Hawker Hurricane Mk. IV. Podle informací webu iDNES letoun při otáčce ztratil výšku a zmizel divákům z očí. Na místo poté dorazili policisté spolu s hasiči. Pád letadla potvrdil redakci CNN Prima NEWS mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal. Pilot nepřežil.

„Příčina zatím není jasná, pravděpodobně šlo o technickou závadu, ale to se teprve prokáže v horizontu několika dnů možná i týdnů. Na místě je dron a vrtulník letecké služby, místo nehody bude monitorovat také 3D scanner,“ přiblížila z místa reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová.

Policisté nyní budou spolupracovat i s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Současně také žádají všechny, kteří viděli pád letadla, nebo mají nějaký videozáznam, aby zavolali na linku 158.

„Zasahujeme u letecké nehody v Chebu. Bližší informace zatím nemohu říct,“ uvedl po nehodě na dotaz CNN Prima NEWS mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

Podle svědka tragické nehody letoun při otáčce najednou ztratil výšku a zmizel z očí. „Pak se tam sjeli policisté a hasiči. Zatím tady nikdo nic neví,“ uvedl svědek webu iDNES.cz.

K tragédii se na Twitteru vyjádřil zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. Pilot, jenž řídil letadlo, měl být jeho dobrým kamarádem. „Hurricane spadl při leteckém dni. Petr zahynul. Je mi to moc líto. Byl to takový náš dětský sen. Vůbec nevím, co teď dělat,“ napsal Lukačovič.

Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje dopadlo letadlo na rodinný dům. Na místě záchranářům pomáhá také vrtulník. „Pilot na místě utrpěl zranění neslučitelná se životem. Jedna osoba utrpěla lehké zranění a po ošetření byla ponechána na místě,“ řekl Radek Hes. Letecký den byl z technických důvodů ukončen.

Leteckého dne se zúčastnil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který si nedopatřením pád letadla natočil na telefon. „Pád letadla v Chebu. Chtěl jsem si nafilmovat krásné letadlo, natočil jsem smrt, bohužel. Hodně sil všem pozůstalým,“ vzkázal na Twitteru.

Hawker Hurricane Mk. IV. létal za druhé světové války ve službách britské Royal Air Force (RAF). Na chebské přehlídce se představil poslední letuschopný stroj ve verzi Mk. IV. na světě.

Nehody při leteckých dnech či různých přehlídkách nebývají časté, přesto se občas stávají. V některých případech i s tragickými následky. V roce 2018 spadla replika historického letadla při leteckém dni na letišti u Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku. Při havárii zahynul dvaasedmdesátiletý pilot. V červnu 2016 se na nymburském letišti při leteckém dni zřítilo ultralehké letadlo, oba členové posádky zahynuli.

O měsíc později havaroval na letišti v Plasích na Plzeňsku větroň, který se účastnil sletu historických kluzáků; pilot vyvázl jen se zraněním nohy. Závody letecké akrobacie v Kroměříži se v červenci 2014 staly osudnými pilotovi malého letadla, které po pádu začalo hořet. V červnu 2006 se na European veteran show v Hradci Králové zřítil historický dvouplošník Tiger Month, nikdo nebyl zraněn. Bez následků se v září 2005 obešla také havárie čtyřmetrového bezpilotního letounu Sojka, který se účastnil přehlídky Dny NATO v Mošnově.

Tagy: