Mrazivé záběry: Šmucler sdílel video tragédie v Chebu. Místo krásného letadla natočil smrt

Hawker Hurricane Mk.IV. létal za druhé světové války ve službách britské Royal Air Force (RAF).

VIDEO: Chtěl jsem krásné letadlo, natočil jsem smrt. Šmucler zveřejnil záběry tragédie v Chebu

Leteckého dne se zúčastnil i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který si nedopatřením pád letadla natočil na telefon. Po nedělním pádu letadla na dům při leteckém dni v Chebu zemřel pilot a jeden člověk utrpěl lehké zranění. Letoun se měl zřítit na hranici pole a rodinného domu.

„Pád letadla v Chebu. Chtěl jsem si nafilmovat krásné letadlo, natočil jsem smrt, bohužel. Hodně sil všem pozůstalým,“ vzkázal Šmucler na Twitteru. Pozůstalým zesnulého pilota stomatolog popřál také hodně sil.

„Byl jsem shodou okolností u toho, asi 100 metrů vzdušnou čarou. Seděli tam i místní, když najednou letoun Hawker Hurricane Mk. IV. z druhé světové války zamířil k zemi, pak se ozvala tupá rána. Spousta lidí si toho ani nevšimla, protože by čekala, že to bude obrovská rána,“ popsal pro CNN Prima NEWS Šmucler.

Poté se s pár místními na místo nehody vydal. „Hrnuly se tam davy, tak jsme společně s pořadateli říkali, ať tam neběží,“ popsal. Mnozí měli ale také strach o obyvatele, kteří bydlí v blízkosti. Původně se totiž spekulovalo, že letoun dopadl přímo na jeho dům. „Já jsem tam zůstal, pak přijely sanitky,“ dodal.

Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje dopadlo letadlo na rodinný dům. Na místě záchranářům pomáhá také vrtulník. „Pilot na místě utrpěl zranění neslučitelná se životem. Jedna osoba utrpěla lehké zranění a po ošetření byla ponechána na místě,“ řekl Radek Hes. Letecký den byl z technických důvodů ukončen.

„Zasahujeme u letecké nehody v Chebu. Bližší informace zatím nemohu říct,“ uvedl na dotaz CNN Prima NEWS mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

„Příčina zatím není jasná, pravděpodobně šlo o technickou závadu, ale to se teprve prokáže v horizontu několika dnů možná i týdnů. Na místě je dron a vrtulník letecké služby, místo nehody bude monitorovat také 3D scanner,“ přiblížila z místa reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová.

Policisté nyní budou spolupracovat i s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Současně také žádají všechny, kteří viděli pád letadla, nebo mají nějaký videozáznam, aby zavolali na linku 158.

Hawker Hurricane Mk. IV. létal za druhé světové války ve službách britské Royal Air Force (RAF). Na chebské přehlídce se představil poslední letuschopný stroj ve verzi Mk. IV. na světě.

Nehody při leteckých dnech či různých přehlídkách nebývají časté, přesto se občas stávají. V některých případech i s tragickými následky. V roce 2018 spadla replika historického letadla při leteckém dni na letišti u Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku. Při havárii zahynul dvaasedmdesátiletý pilot. V červnu 2016 se na nymburském letišti při leteckém dni zřítilo ultralehké letadlo, oba členové posádky zahynuli.

Tagy:
nehoda letoun Twitter Cheb Roman Šmucler Royal Air Force Česká stomatologická komora Druhá světová válka Hawker Hurricane