Na letišti hrozí teroristický útok, utečte. USA i Británie rozhánějí v Kábulu davy

Do konce evakuací západních mocností z Kábulu sice zbývá ještě týden, operace na letišti se ale komplikují kvůli horšící se bezpečnostní situaci. USA, Velká Británie a Austrálie shodně vydaly varování, že kolem ranveje hrozí teroristický útok. Občané, kteří ještě čekají na evakuaci, by proto měli místo urychleně opustit.

Už přes 95 tisíc lidí se podařilo zachránit v rámci evakuačních letů z Kábulu. Tisíce dalších ale na své vysněné místo na palubě některého z letadel západních mocností čekají. Kolem mezinárodního letiště v Kábulu je ale čím dál více příslušníků Tálibánu, kteří k ranveji pustí jen málokoho, a zhoršuje se i celková bezpečnostní situace ve městě.

USA, Velká Británie a Austrálie dokonce podle BBC varovaly, že existuje vysoké riziko teroristického útoku. To výrazně komplikuje probíhající evakuaci, neboť země svým občanům v Afghánistánu důrazně doporučily, aby opustili prostor kolem terminálů a ukryli se v bezpečí. Tam mají vyčkat na další pokyny.

Jenže bezpečných míst je v Afghánistánu čím dál méně. Politici nepokrytě hovoří o tom, že se na území středovýchodní země znovu formuje teroristická organizace Islámský stát. Její členy totiž tálibánci na mnoha místech propustili z vězení.

Do úterý, ani den navíc

I přes složitou bezpečností situaci si Washington pochvaluje, jak evakuace postupuje. „Jen Spojené státy dokáží zorganizovat a provést misi takového rozsahu,“ sdělil novinářům americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Tálibán oznámil, že umožní evakuaci všem Američanům i dalším zemím do 31. srpna,“ připomněl.

Právě datum konce evakuace se stalo v posledních dnech horkým politickým tématem. Britský premiér Boris Johnson kvůli tomu dokonce v úterý svolal mítink skupiny G7, kde chtěl amerického prezidenta Joea Bidena přesvědčit, aby evakuační lety pokračovaly i v září. Už teď je totiž jasné, že ani Američané, ani Britové nestihnou z Kábulu zachránit v nastaveném termínu všechny.

Biden byl ale neoblomný a nadále si stojí za tím, že evakuace v srpnu skončí. Podmínky stažení amerických vojsk z Afghánistánu vyplývají z mírové smlouvy mezi USA a Tálibánem, kterou na začátku minulého roku podepsala ještě administrativa Donalda Trumpa.

Tagy: