Další útok medvěda v okolí Liptova. Na mladíka se vyřítil na úzké cestě, došlo i na střelbu

Medvěd hnědý na Slovensku

Medvědí krize na Slovensku

K dalšímu útoku medvěda došlo ve čtvrtek v oblasti Liptova. Šelma zaútočila na 35letého dělníka v lese. Muž utrpěl vážná zranění včetně zlomených žeber a úrazu páteře. Záchranné složky ho ihned převezly do nemocnice v Liptovském Mikuláši, informuje portál tvnoviny.sk. V této oblasti nešlo zdaleka o první podobný případ.

„Běžící medvěd se s mužem střetl na úzkém lesním chodníku ve svažitém terénu s hustým bukovým porostem. Mladík po nárazu upadl a utrpěl četná zranění,“ uvedla Kristína Bocková ze Státní ochrany přírody SR a dodala, že nešťastník měl na medvěda třikrát výstražně vystřelit.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok medvěda na Slovensku: Šelma napadla houbaře, ten ji postřelil. Zvíře ještě nechytili

Napadený vyšel ze střetu s běžící šelmou s poraněným hrudníkem, zlomenými žebry a úrazem páteře. „Záchranáři muže po prvotním ošetření transportovali do nemocnice v Liptovském Mikuláši,“ citoval web Nový Čas mluvčí záchranářů Petru Klimešovou.

Ochránci přírody s policií provedli obhlídku lokality. Podle Bockové nebyl medvěd postřelen.

Vzrůstající počet útoků nejen v této oblasti na Slovensku v současnosti znepokojuje veřejnost i odborníky. Ti ale zatím nepředpokládají, že medvědí krizi způsobilo přemnožení šelem, nicméně za ní může velmi teplá zima. Medvědi se podle nich budí příliš brzy a jsou hladoví, protože jim chybí přirozená potrava.

K poslední tragédii v okolí Liptova způsobné medvědem přitom došlo před přibližně měsícem, kdy stál život 31leté Bělorusky, přičemž jejímu příteli se povedlo zachránit. Též se do povědomí veřejnosti vryl případ z Liptovského Mikuláše, kdy divoké zvíře řádilo v ulicích města.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvěd zranil dva lidi v Liptovském Mikuláši. Řádil v ulicích města, ukazují záběry

Tagy:
medvěd útok Slovensko šelma Liptov Liptovský Mikuláš medvěd hnědý Liptovské Matiašovce Huty