Nejlepší je neplatit DPH v Česku, říká nakupující za hranicemi. Co se v Polsku vyplatí nejvíc?

Češi vyrazili na nákupy do Polska i během státního svátku (8. 5. 2024).

Nákupní horečka v Polsku

Kvůli středečnímu svátku musely být všechny větší tuzemské obchody zavřené. Tisíce Čechů se i proto rozhodly volný den využít k nákupům za hranicemi. S náporem zákazníků se potýkali třeba v Polsku. U severních sousedů se sice rovněž slavil konec války, ale pouze jako významný den, a proto obchody zůstaly otevřené.

Dopravní kolaps, nevrlí řidiči a množství pokut. I tak to ve středu vypadalo u obchodních center v polském příhraničí. „Příjezdové cesty jsou plné, na místě stojí spousty aut i policisté,“ popsal jeden z českých zákazníků.

K TÉMATU: V případě nedoplatků za energie může jít o špatné nastavení. Ekonom poradil, jak postupovat

Na nákupní vozíky Češi v Polsku čekali i několik dlouhých minut. Ani zaparkovat nebylo jednoduché. Tamní obchodníci byli ale na české zákazníky připraveni – nouze nebyla o dostatek zboží ani o slevové akce. Nakupovalo se ve velkém.

Nejvíce se podle průzkumu redakce CNN Prima NEWS vyplatí v Polsku kupovat maso a mléčné výrobky. Levnější je také mouka a pečivo. Naopak jen nepatrné rozdíly jsou většinou u cen ovoce a zeleniny.

Výjimkou jsou produkty vypěstované přímo v Polsku, jako například některá jablka. Ta už několik týdnů stojí pouhých 10 korun za kilo. „Nejlepší na nákupech za hranicemi je to, že nemusím platit v českých obchodech DPH a dané marže,“ pronesl jeden z nakupujících.

Plno bylo také v polských zahradnictvích. Lidé nakupovali zejména sazenice ovoce a zeleniny. „Tak krásně naaranžované to na českých pultech nenajdete. Zaplatím jen v přepočtu 200 korun, což se vyplatí,“ zaznělo od zákazníků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nákupy v Polsku se vyplatí i po zvýšení DPH. Obchody lákají na akce a množstevní slevy

Tagy: