Obří nedoplatky za energie: Může jít o špatné nastavení. Ekonom poradil, jak postupovat

Vyúčtování cen energií přichází.

Vyúčtování cen energií přichází

Přichází vyúčtování energií za loňský rok. Mnoha lidem způsobuje doslova šokové stavy. Zejména za teplo a vodu musí doplácet hodně peněz. Podle odborníků bychom si ale měli vždy vše dobře zkontrolovat. Může se stát, že máme špatně nastavenou cenu.

Nedoplatek k úhradě téměř 24 tisíc korun. Takové vyúčtování přišlo obyvatelům garsonky v Rokycanech. Největší podíl v dlužné částce činí vodné a stočné plus teplo.

ČTĚTE TAKÉ: Zdraží jablka kvůli zmrzlé úrodě? Ve hře jsou i jiné scénáře, krize odhalila nečekaný problém

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je v podobných případech namístě částku rozporovat. „Pokud má někdo podezření na příliš vysoké nedoplatky, ať to určitě nehradí jen tak na první dobrou. Měl by se nejprve poradit s expertem nebo vznést námitku u dodavatelské společnosti,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Stále totiž prý dochází k mimořádným výkyvům na trhu s energiemi. Dodavatelé mohou zneužít současné situace a lidem naúčtovat vyšší sumy. Podobný scénář odběratele pravděpodobně čeká i příští rok. Spousta dodavatelů energií od letošního ledna výrazně zdražila.

Dejte pozor na zálohy

Pražské vodovody a kanalizace například zvýšily cenu od začátku roku o 11 procent. „Pražané v tuto chvíli platí za 1000 litrů vody 145 korun včetně DPH,“ potvrdil mluvčí vodárny Tomáš Mrázek pro CNN Prima NEWS. To plzeňská vodárna zvýšila od ledna ceny vodného a stočného o 6,17 procenta.

Takové zdražování se lidem příliš nelíbí. „Jsem důchodce, takže je to pro mě těžké,“ uvedla jedna z respondentek pro CNN Prima NEWS. Odborníci proto doporučují všem lidem, aby si co nejdříve navýšili tzv. zálohy za energie. Jinak by se mohlo stát, že příští rok na přelomu dubna a května, kdy přijde vyúčtování za letošní rok, budou mít nedoplatky vysoké.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Investice do garáží jsou stále populární. Jak se liší ceny v krajích a kde najít nejlevnější?

Tagy: