Střední a vysoké školy budou mít on-line výuku, na druhém stupni ZŠ střídání tříd

Ministr Plaga představil nová opatření

Ministr Robert Plaga (ANO) oznámil sérii nových opatření proti šíření koronaviru v oblasti školství. Nově budou muset všechny střední školy v republice přejít na distanční výuku. To samé platí i pro univerzity. Na druhém stupni základních škol pak dojde ke střídání tříd po týdnu.

S novými opatřeními přišel Robert Plaga na čtvrteční tiskové konferenci, kde vystoupil společně s ministrem zdravotnictvím Romanem Prymulou (za ANO). Nově budou muset všechny střední školy v Česku již od pondělí přejít na on-line výuku. To dosud platilo pouze pro ty školy, které byly v krajích s větší mírou nákazy. On-line výuka bude nově platit také na všech vysokých školách.

Na on-line výuku přejdou i základní umělecké školy. Dosud měly distanční výuky pouze ty ZUŠ, které jsou v rizikových oblastí. Umožněna však bude individuální výuka, tedy jeden žák a jeden učitel.

Třída A tento týden ve škole, třída B příští týden

Změny se dotknou také druhého stupně základních škol. Zde Plaga uplatní variantu střídání tříd. Každý týden se budou měnit třídy, které budou na škole. Žáci z celé třídy tak budou určitý týden ve škole, zatímco jiná třída zůstane doma a bude se vzdělávat distančně. Po týdnu se tyto třídy mezi sebou prohodí. Tento systém se naopak nebude týkat žáků nižšího stupně víceletých gymnázií.

Pro nadcházejí dva týdny pak Plaga oznámil zrušení akcí školních klubů a středisek volného času. „Cíl je jednoduchý – abychom nemíchali děti a zachovali systém presenční výuky,“ vysvětlil tento krok šéf resortu školství.

Plaga zmínil i několik výjimek. U středních škol se například distanční výuka nebude vztahovat na praktickou výuku. Z řad vysokoškoláků mají výjimku pro praxi studenti lékařských fakult.

Tagy: