Kontroly potravin ze třetích zemí skončily katastroficky. Na vzestupu je i dovoz z Ruska

Dovoz potravin ze zemí mimo EU roste.

Dovoz zeleniny ze zahraničí

Více než čtyřicet procent dovezených potravin ze zemí mimo Evropskou unii nevyhovuje místním normám. Takové je zjištění potravinářské inspekce za loňský rok. Podle odborníků je problém mimo jiné v tom, že v takzvaných třetích zemích nemusí producenti dodržovat tak přísná pravidla jako v Evropské unii.

Dovoz potravin ze zemí mimo EU roste zejména kvůli jejich nižší ceně. Nejvíce patrné je to v případě ovoce a zeleniny. „Typicky na začátku roku je severní Afrika jediné místo, odkud můžete čerstvou zeleninu dovážet,“ sdělil Tomáš Prouza.

ČTĚTE TAKÉ: V prodeji byly desítky kilogramů nebezpečných párků. Mohou obsahovat listérie, nemají se jíst

Potraviny prodávané na českém území jsou pod drobnohledem kontrolních orgánů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni zjistila pochybení u 16 procent šarží českých potravin a u 24 procent dovozů z Evropské unie. Vůbec nejvyšší podíl nevyhovujících importů byl však zjištěn u dovozu ze třetích zemí, celkem 41 procent. „Jedná se o opravdu vysoké číslo, byť je třeba k tomu dodat, že problém nespočívá vždy jen ve vysokém množství pesticidů. Může se jednat také o špatné označení potravin,“ sdělil agrární analytik Petr Havel.

„Nejlepší by bylo, kdyby v Česku výrazně narostla skleníková produkce, díky které by česká zelenina byla dostupná po celý rok,“ dodal Prouza.

Do té doby ale budou muset obchodníci potraviny hledat i na opačném konci planety. Na pultech v Česku se už běžně objevuje novozélandská cibule nebo kedlubny z Dominikánské republiky. Loni se také navýšil dovoz mražené zeleniny z Číny nebo luštěnin z Ruska.

„Pokud se nějaký rok ukáže, že je zrovna Rusko nejlevnějším dodavatelem, tak je to samozřejmě smutný fakt vzhledem k válečnému zapojení Ruska, ale nemůžeme si představovat, že dovozem ruské čočky nějak zásadně ovlivníme konflikt na Ukrajině,“ řekl ekonom Petr Bartoň.

O závadných potravinách informuje SZPI na svém webu potravinynapranýři.cz.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dovozy cenově drtí česká rajčata. Zelenina z ciziny má ale svá rizika, varují odborníci

Tagy: