Na pohřeb zavražděného učitele dorazili i studenti. Bude to dlouho bolet, smutní ředitel

Pohřeb učitele v pražských strašnicích

Pohřeb učitele z pražského učiliště

V krematoriu v pražských Strašnicích se ve středu ve 13 hodin lidé naposledy rozloučili s učitelem Středního oborného učiliště Ohradní. Jana K. měl mačetou usmrtit jeden z jeho studentů. Na pohřeb dorazily desítky lidí, včetně studentů, kterým škola zkrátila výuku, aby se mohli obřadu zúčastnit. Podle ředitele školy Karla Dvořáka je smrt Jana K. velká tragédie, která bude dlouho bolet. Školu znovu navštíví psychologové. Smuteční věnec zaslal i prezident Miloš Zeman.

U obřadní síně v pražských Strašnicích, kde se lidé naposledy loučili se zavražděným učitelem Janem K., panovala smutná atmosféra. „Přestože je to 14 dní, je to pro nás stále obrovská tragédie. Nejen pro zaměstnance a celou školu, ale i pro všechny, kteří ho znali. Jsem přesvědčen, že to bude dlouho bolet,“ smutní ředitel školy Karel Dvořák.

„Ráno jsem si přečetl vzkaz na jedné fotce a říkal jsem si, že by se měl dostat k veřejnosti. Studenti až po čase získávají přesvědčení, že pan učitel byl člověk na správném místě a naučil je spoustu věcí, které používají v životě,“ dodal.

Zavražděný Jan K. ale nepůsobil jen na poli pedagogiky. „Honzu znám přes 30 let a budu na něj dlouho vzpomínat. Co se týká jógy, tak on pro to v České republice udělal strašně moc. Hrozně mě mrzí, co se stalo,“ vzpomíná sekretář Českého svazu jógy Karel Žižka.

Na pohřeb dorazil také náměstek ministra školství Jan Mareš. „Jsem tady za ministerstvo školství, abych vyjádřil hlubokou soustrast a ocenil život pana učitele, který tragicky zahynul ve škole. Považujeme to za velkou tragédii pro jeho rodinu,“ uvedl Mareš.

Smutek dál vládne také na samotné škole, kde zavražděný učitel desítky let pracoval a kde zemřel. Žáci měli ve středu zkrácenou výuku, aby se mohli s učitelem naposledy rozloučit. Na budově stále visí černá vlajka, u dveří nechybí květiny a vzkazy.

Po Velikonocích navíc učiliště znovu navštíví psychologové, kteří tam pomáhali už ve dnech následujících po vraždě. „Jsou objednaní od některých studentů i pracovníků,“ poznamenal stručně ředitel.

K brutální vraždě došlo před třinácti dny krátce před polednem ve čtvrtém patře budovy Středního odborného učiliště Ohradní v Praze 4. Student třetího ročníku Jaroslav Ř. měl napadnout mačetou kantora v jeho kabinetu. Krátce po útoku z místa činu utekl. Policisté ho asi po hodině dopadli v 11 kilometrů vzdálených Dolních Břežanech.

Nyní se devatenáctiletý mladík nachází ve vazbě. „Ve věci stále probíhá vyšetřování. Jsou sbírány důkazy jak ve prospěch, tak v neprospěch obviněného,“ uvedl mluvčí pražského zastupitelství Aleš Cimbala. Za vraždu hrozí pachateli až 20 let vězení.

Tagy: